Een volwassen witte dolfijn
NOS Nieuws

Franse hulpdiensten overwegen reddingsplan voor witte dolfijn in Seine

De Franse hulpdiensten overwegen een reddingsactie op touw te zetten voor een witte dolfijn die in de rivier de Seine is waargenomen. Omdat het dier sterk is vermagerd, maken de lokale autoriteiten zich zorgen.

De beloega werd dinsdag voor het eerst gezien. Het dier zwemt momenteel in de Seine ter hoogte van de gemeente Vernon, op zo'n zeventig kilometer afstand van Parijs.

Dit is beeld van de dolfijn in de Seine:

Witte dolfijn in Seine bij Parijs

De diersoort leeft normaal gesproken in de koude arctische wateren. Hoe de witte dolfijn in de Seine terecht is gekomen, is onduidelijk. Volgens de Franse krant Le Monde heeft de witte dolfijn meer dan dertig kilometer in één dag afgelegd.

Voeden en begeleiden

De autoriteiten roepen mensen op om niet te dichtbij te komen, zodat het dier niet gestrest raakt. "De uitdaging is nu om hem te voeden en hem naar de oceaan te begeleiden", zegt dierenwelzijnsorganisatie Sea Shepherd France.

Omdat de Seine ernstig is vervuild, kan de beloega er volgens Sea Shepherd niet blijven. Daarnaast is het water erg "lawaaierig", terwijl walvisachtigen extreem gevoelig zijn voor geluid. Maar het dier uit het water takelen behoort niet tot de opties, zegt de organisatie. De brandweer, hulpdiensten en biologen houden de dolfijn nauwgezet in de gaten.

Afgelopen mei besloten de Franse autoriteiten een orka te laten inslapen die dagenlang heen en weer zwom bij de monding van de Seine. Een reddingsactie, waarbij het dier terug naar zee werd gelokt met een drone met nagebootste orkageluiden, mocht niet baten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl