No Borders Camps
NOS Nieuws

Wekdienst 8/8: Oud-profvoetballer Mendes da Silva voorgeleid • 'No Border Camp' in Rotterdam

Goedemorgen! Oud-profvoetballer David Mendes da Silva wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris en in Rotterdam wordt een tentenkamp opgezet door activisten die willen dat vluchtelingen op een betere manier worden opgevangen.

Eerst het weer: Op veel plaatsen is het zonnig, alleen het noorden heeft te maken met wolkenvelden vanaf zee. De temperatuur ligt tussen de 23 en 27 graden. De komende dagen is het op wat sluierbewolking na zonnig. Donderdag ligt de middagtemperatuur rond 31 graden bij een matige oostenwind.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Oud-profvoetballer en ex-international David Mendes da Silva wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die gaat een besluit nemen de verlenging van zijn voorarrest. Mendes da Silva werd zaterdag opgepakt in een onderzoek naar witwassen en drugshandel.
  • In Rotterdam wordt een zogeheten 'No Border Camp' opgezet. Activisten uit heel Europa bouwen ergens in de stad een tentenkamp om aandacht te vragen voor het menswaardig opvangen van vluchtelingen in de EU.
  • PostNL presenteert cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal had het bedrijf te maken met een daling van het aantal pakketbezorgingen. De verwachting is dat die daling heeft doorgezet vanwege de inflatie.

Wat heb je gemist?

Opnieuw is de Oekraïense kerncentrale Zaporizja beschoten. Het internationale atoomagentschap IAEA had juist gewaarschuwd om te stoppen met de beschietingen. Bij de aanval raakte een medewerker van de kerncentrale gewond en werden drie stralingsmeters beschadigd.

De kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Oekraïne zegt dat Rusland achter de beschietingen zit. De Russen zeggen juist dat Oekraïne de centrale met rakketten heeft bestookt. Het IAEA vreest voor een kernramp als de beschietingen doorgaan.

EPA
De kerncentrale in Zaporizja

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

200.000 Oekraïners moeten voor de winter de Donbas-regio verlaten, zei president Zelensky vorige week. Het wordt er te gevaarlijk en het gas is op.

Duizenden inwoners hebben inmiddels een van de speciale evacuatietreinen gepakt. Maar niet iedereen wil weg. Eén van hen is de 66-jarige Stepan, die in een klein dorpje in de Donbas woont. Hij zegt te blijven om te vechten of te sterven.

'Ik blijf hier om te vechten of hier te sterven'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl