NOS SportAangepast

Zwitser Seewer wint MXGP van Zweden, Coldenhoff op plek drie beste Nederlander

Zwitser Seewer wint MXGP van Zweden, Coldenhoff op plek drie beste Nederlander

Drie Nederlandse vlaggen wapperden twee weken na de MXGP van België nog boven het podium, voor het eerst in de hoogste klasse van de motorcross. In de MXGP van Zweden wisten Brian Bogers, Calvin Vlaanderen en Glenn Coldenhoff dat kunstje niet te herhalen.

Coldenhoff was op de derde plaats de beste Nederlander, in de grand prix die werd gewonnen door de Zwitser Jeremy Seewer. De nummer twee in de WK-stand won in Uddevalla voor klassementsleider Tim Gajser, die de ranglijst blijft aanvoeren.

Seewer schreef de tweede manche op zijn naam nadat hij een paar uur eerder in de eerste manche nog als tweede was gefinisht, achter de Fransman Maxime Renaux. Die vergooide zijn kansen op de winst door in de openingsronde van de tweede manche onderuit te gaan.

Met nog vier races te gaan heeft Gajser, drievoudig wereldkampioen, een riante voorsprong van 115 punten op Seewer.

Herlings zou weer kunnen racen, maar wil nog niet

Regerend wereldkampioen Jeffrey Herlings voelt zich weer fit genoeg om deel te nemen aan de MXGP, maar kiest ervoor eerst helemaal te herstellen voor hij zich weer in de competitie mengt.

Herlings heeft het hele jaar nog geen race gereden als gevolg van een voetblessure, die hij begin februari opliep tijdens een training. Aanvankelijk hoopte Herlings in het laatste deel van het seizoen weer in te stromen, maar hij verlegde zijn focus noodgedwongen al in mei van dit jaar op 2023.

Herlings legt uit waarom hij dit jaar niet meer in actie komt in de MXGP

"De eerste operatie is niet helemaal goed gegaan, daarom duurde het herstel langer dan verwacht", zegt Herlings. "Ik moest het halve seizoen missen en daarom kozen we ervoor mijn andere voet, die ik in 2019 heb gebroken, opnieuw te opereren."

"De weg terug is dus behoorlijk hobbelig. Het heeft lang geduurd en ik zou nu weer kunnen racen, maar niet op het niveau waarop ik zou willen. Ik herstel liever helemaal op een rustige manier en kom dan terug op topniveau", aldus Herlings, die zich eind 2021 in de laatste race voor de tweede keer tot wereldkampioen kroonde.

Red Bull Content Pool
November 2021: Herlings viert zijn wereldtitel

Ook bij Herlings' afwezigheid doen de Nederlandse crossers meer dan verdienstelijk mee in de MXGP, getuige het oranje podium onlangs in Lommel.

In Zweden kwam Bogers niet verder dan de elfde plaats, Vlaanderen eindigde als vijftiende. In de WK-stand blijven de drie staan waar ze ook voor de Zweedse race te vinden waren: Coldenhoff is nog altijd vierde, Bogers zevende en Vlaanderen achtste.

Bekijk hieronder een reportage met Bogers over zijn succes in Lommel:

'Als Herlings had meegedaan, was het waarschijnlijk 1, 2, 3 én 4 geweest'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl