In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Door extra beveiligers kunnen weer meer mensen vliegen vanaf Schiphol

Schiphol laat deze maand ruim 5000 passagiers per dag meer vertrekken dan in de maand juli. De luchthaven zet in augustus 200 extra beveiligers in, daardoor ontstaat ruimte voor meer reizigers.

Daarmee zijn nog niet alle problemen opgelost. Vorige maand waren er dagelijks gemiddeld 13.500 reizigers te veel, de eerste week van augustus zijn dat er door deze nieuwe cijfers nog zo'n duizend per dag, schrijft NH Nieuws.

Voor die reizigers moet de vlucht worden omgeboekt, bijvoorbeeld naar een andere datum of luchthaven. Ook kunnen luchtvaartmaatschappijen op voorhand beslissen minder tickets te verkopen.

Na de eerste week van augustus hoeft het voorspelde aantal vertrekkende passagiers niet omlaag, omdat de capaciteit van de luchthaven in die periode vergelijkbaar is met het verwachte aanbod, aldus de luchthaven.

Sociaal akkoord

Schiphol zei eerder dat de maatregelen om de drukte en hoge werkdruk aan te pakken voor het eerst hun vruchten afwerpen. Er zijn dus ongeveer 200 nieuwe beveiligers aangenomen en er is een sociaal akkoord gesloten tussen Schiphol en de vakbonden, met onder meer een zomertoeslag voor werknemers.

Schipholpersoneel zelf kijkt minder optimistisch naar het zomerplan van de luchthaven, zo bleek vorige maand uit een peiling van vakbond FNV onder het grondpersoneel van Schiphol. 85 procent gaf toen aan dat er niet genoeg mensen zijn om het werk op een veilige en verantwoorde manier te kunnen uitvoeren. 42 procent maakt zich zorgen over de veiligheid van passagiers en vluchten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl