NOS Nieuws

Wekdienst 31/7: Finale EK voetbal voor vrouwen • Ontknoping Tour de France Femmes

Goedemorgen! In Londen nemen Engeland en Duitsland het tegen elkaar op in de finale van het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen en in de Tour de France Femmes volgt de ontknoping.

Eerst het weer: het is bewolkt met op veel plaatsen regen. In het zuidoosten valt vanmiddag ook een enkele bui waarbij onweer mogelijk is. Bij een vrij krachtige westenwind wordt het 20 tot plaatselijk 25 graden. Ook maandag komt nog veel bewolking voor bij 23 graden, daarna wordt het warmer met meer zon.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Engelse team, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, neemt het op tegen Duitsland in de finale van het EK voetbal voor vrouwen. Stadion Wembley in Londen is uitverkocht, er worden 90.000 toeschouwers verwacht. De wedstrijd is live te volgen op NPO 1 en via een livestream op NOS.nl.
  • In Senegal worden parlementsverkiezingen gehouden. Het rommelt in het doorgaans stabiele land. Vorige maand braken rellen uit toen een populaire oppositiepartij werd uitgesloten van deze verkiezingen.
  • In de Tour de France Femmes volgt de ontknoping op La Super Planche des Belles Filles, de klim waar bij de mannen dit jaar de Sloveen Tadej Pogacar won. Voor de vrouwen eindigt hun wedstrijd rond 17.30 uur op de Vogezencol. De Tour is te volgen op NPO1 (vanaf 16.45 op NPO2) en in een liveblog op NOS.nl.
  • In Hongarije wordt de Grand Prix verreden. Het is de laatste wedstrijd voor een korte zomerstop. De race start om 15.00 uur en is op de website van de NOS te volgen in een liveblog.

Wat heb je gemist?

In Den Bosch is voor de tweede keer in minder dan een week tijd 's nachts een explosie geweest bij een woning. Hulpdiensten hebben de veiligheid van het huis gecontroleerd. Het is nog niet bekend wat de oorzaak was van de ontploffing. Volgens de politie zijn er geen gewonden gevallen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ook ingezet.

Woensdag was het ook al raak in Den Bosch, eveneens in de wijk Maaspoort, in het noorden van de stad. Toen ging er een explosief af aan de Goedenrade, niet ver van de woning aan de Stapelen waar de ontploffing van vannacht was.

De explosie van vannacht was rond 01.15 uur. De politie roept mensen die meer weten op om zich te melden.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Rusland: VN en Rode Kruis mogen aanval gevangenenkamp komen onderzoeken: Het ministerie van Defensie zegt experts van deze organisaties te hebben uitgenodigd "in het belang van een objectief onderzoek". Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van het doden van krijgsgevangenen in Olenivka. Oekraïne verzocht de twee organisaties gisteren al om onderzoek te doen naar de aanval.
  • Biden terug in isolatie na positieve coronatest, voelt zich nog steeds goed: De Amerikaanse president was sinds woensdag uit isolatie en de afgelopen vier dagen waren zijn testresultaten steevast negatief, maar volgens zijn lijfarts lijkt het erop dat Biden hoort tot de kleine groep patiënten die een terugval beleeft na een behandeling met het antivirale medicijn Paxlovid. Zijn coronasymptomen zijn niet teruggekeerd.
  • Voorbijganger slaat Nigeriaanse straatverkoper dood in Italiaanse kustplaats: De 39-jarige Alika Ogorchukwu werd vrijdag op klaarlichte dag in de kustplaats Civitanova Marche zwaar mishandeld door een 32-jarige voorbijganger en overleed ter plekke. In Italië heerst grote verontwaardiging over de dood van de Nigeriaanse straatverkoper. Omstanders hebben de fatale mishandeling gefilmd.

En dan nog even dit:

Een aantal beroemde Berlijnse monumenten en gebouwen zijn de komende tijd na zonsondergang niet meer te bewonderen. Om energie te besparen, schakelt de stad de spotjes uit die de gebouwen normaal verlichten. Het gaat om zo'n tweehonderd monumenten, waaronder de Dom, Slot Charlottenburg, de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendamm en het stadhuis.

Deze stadsbestuurder licht het besluit toe:

Berlijn wil goede voorbeeld geven en zet verlichting monumenten uit

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl