De verwoeste gevangenis in Olenivka
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis weet niets van Russische uitnodiging om gevangenenkamp te bezoeken

Rusland zegt dat het experts van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en de Verenigde Naties (VN) officieel heeft uitgenodigd om onderzoek te doen naar de aanval op het kamp met krijgsgevangenen bij Olenivka in Oost-Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat te doen "in het belang van een objectief onderzoek".

Het Rode Kruis laat vanmiddag in een reactie weten dat het na de aanval direct toestemming had gevraagd om het gevangenenkamp te bezoeken, maar nog geen officiële reactie heeft ontvangen. "Tot nu toe hebben we geen toestemming gekregen om de plek of de krijgsgevangenen die door de aanval zijn getroffen te bezoeken." Ook het aanbod van de organisatie om materiële hulp aan te bieden, is nog niet aanvaard.

De hulporganisatie zegt verder dat het de aanval sterk veroordeelt. Het is echter niet aan het Rode Kruis om onderzoek te doen naar mogelijke oorlogsmisdaden, maar om humanitaire hulp te bieden, stelt de organisatie. "We staan klaar om naar Olenivka te gaan en het is van het hoogste belang dat we onmiddellijk toegang krijgen."

Het Russische ministerie heeft verder een lijst gepubliceerd met de namen van 50 krijgsgevangenen die bij de aanval om het leven zouden zijn gekomen en 73 gewonden die er zouden zijn gevallen. In hoeverre die lijst klopt, valt niet te zeggen. Persbureau Reuters zegt op basis van journalisten die het kamp hebben bezocht dat een deel van de doden bevestigd is.

De Russen houden vol dat niet zij, maar Oekraïne verantwoordelijk is voor de aanval op het kamp. Oekraïne bestrijdt de Russische lezing dat het Oekraïense leger de aanval heeft uitgevoerd met een Amerikaans HIMARS-wapensysteem. Volgens Oekraïne hebben Russische huurlingen van de Wagner-groep zelf het kamp onder vuur genomen, onder andere om martelingen van krijgsgevangenen - ook een oorlogsmisdaad - te verhullen.

De lezingen van Oekraïne en Rusland zijn op dit moment nog niet onafhankelijk te verifiëren. Het Institute for the Study of War, een Amerikaanse oorlogsdenktank, zegt wel dat de tot nu toe beschikbare visuele bewijzen de Oekraïense uitleg beter ondersteunen dan de Russische.

Oekraïne deed gisteren al een verzoek bij de VN en het ICRC om onderzoek te doen naar de aanval op het gevangenenkamp in Olenivka. De Verenigde Naties zeiden bereid te zijn om onderzoekers naar het gebied te sturen als Rusland en Oekraïne daar allebei toestemming voor geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl