Het gevangenenkamp is grotendeels verwoest
NOS Nieuws

Oekraïne eist toegang tot aangevallen gevangenenkamp Donetsk

De Oekraïense ombudsman voor de mensenrechten wil toegang krijgen tot het aangevallen kamp voor Oekraïense krijgsgevangen in Olenivka, in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Volgens Oekraïne en de Europese Unie heeft Rusland gisteren tientallen gevangenen gedood, wat een oorlogsmisdaad is.

Het Internationale Rode Kruis, dat in de regio actief is bij de evacuatie van inwoners uit oorlogsgebied, heeft eveneens toegang tot het gebied gevraagd. "Onze prioriteiten liggen bij het verzorgen van alle gewonden en bergen van de omgekomen gevangenen."

De ombudsman, Dmytro Lubinets, wil dat de lichamen van de dode militairen worden teruggeven aan de familie. Lubinets zegt nog te wachten op een lijst van de omgekomen gevangenen. In het gevangenkamp zaten onder meer militairen die eerder het Azovstal-complex in Marioepol verdedigden. Toen de havenstad in Russische handen viel gaven ze zich over en werden ze ingerekend.

Volgens de leiders van het separatistische bestuur van Donetsk zijn er 53 krijgsgevangen omgekomen. Geen van de Russische bewakers zou zijn omgekomen.

Wagner Group

Volgens Rusland werd de raketaanval uitgevoerd door Oekraïne zelf, met behulp van een Amerikaans Himars-wapensysteem. Oekraïne zegt dat Rusland de aanval zelf heeft georkestreerd om Oekraïne in een kwaad daglicht te zetten. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten is de aanval uitgevoerd door huurlingen van het Russische bedrijf Wagner Group.

President Zelensky zei afgelopen nacht dat de aanval op het kamp aantoont dat Rusland "de grootste bron van terrorisme ter wereld" is. Hij wil dat de Verenigde Staten Rusland officieel bestempelt tot "staatssponsor van terrorisme", waarmee het in een rijtje zou komen met Syrië, Iran, Noord-Korea en Cuba.

In Kiev was vandaag een protest waarbij dezelfde oproep werd gedaan:

De Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek wil alle achtergebleven bewoners van het deel van de Donbas dat onder Oekraïense controle staat voor de winter evacueren. Vanwege de voortdurende gevechten en het gebrek aan elektriciteits- en gasvoorzieningen wordt het in de doorgaans koude winter van Oost-Oekraïne te gevaarlijk voor hen, zegt ze.

Vernederende dood

De Russische ambassade in het Verenigd Koninkrijk heeft de regels van Twitter geschonden met een haatdragende tweet over de overgegeven verdedigers van het Azovstal-complex. De ambassade schreef vanochtend dat zij geëxecuteerd moeten worden door ze op te hangen. "Het zijn geen echte militairen. Ze verdienen een vernederende dood", staat in de tweet. Twitter heeft het bericht onzichtbaar gemaakt.

Het strafrechtelijk executeren van krijgsgevangenen is een oorlogsmisdaad. In de Derde Geneefse Conventie, opgesteld in 1949, is vastgelegd dat zij humaan en met eerbied moeten worden behandeld.

Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er "geen verschil bestaat tussen Russische diplomaten die oproepen tot executie van krijgsgevangenen en Russische troepen die het daadwerkelijk uitvoeren in Olenivka". Beide groepen moeten verantwoordelijk worden gehouden, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl