Op de A1 bij de afrit Voorst werd woensdag afval waar asbest in zat gedumpt bij protesten
NOS NieuwsAangepast

OM gebruikt verkeerscamera's om overtredingen bij boerenacties te onderzoeken

Het Openbaar Ministerie gaat beelden van camera's van Rijkswaterstaat gebruiken om eventuele overtredingen bij boerenacties te onderzoeken. Dat meldt het Openbaar Ministerie Oost-Nederland aan de NOS.

"Het zal gebeuren bij incidenten op specifieke locaties waar zich ernstige strafbare feiten voordoen die de (verkeers)veiligheid op en rond de weg in gevaar brengen", meldt het OM. De woordvoerder wil niet zeggen of er ook beelden van acties van de afgelopen dagen gebruikt kunnen worden.

Rijkswaterstaat liet eerder op Twitter weten dat de bewuste camera' s niet kunnen opnemen. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat verduidelijkt dat de dienst zelf geen beelden opslaat, maar dat de politie en het OM op verzoek wel live kunnen meekijken. "Wij zetten onze deuren dan open". Het opslaan van deze beelden gebeurt dan niet bij Rijkswaterstaat maar bij de politie of het OM.

De afgelopen dagen vonden op meerdere snelwegen grote protestacties plaats. Daarbij werd op sommige plekken ook brand gesticht, waardoor het wegdek beschadigd raakte. Ook werd asbesthoudend afval, dat een gevaar voor de volksgezondheid zou kunnen opleveren, op de snelweg gedumpt.

De protesten van de laatste dagen in beeld:

In beeld: de boerenprotesten van de afgelopen dagen

Rijkswaterstaat heeft ongeveer drieduizend verkeerscamera's bij snelwegen hangen. De woordvoerder benadrukt dat als de dienst een verzoek krijgt van politie of justitie, dat dan alleen op specifieke punten kan worden meegekeken. "Dat gebeurt niet 24/7. Wij zijn van incidentmanagement en de weg vrij krijgen. Daarom hebben wij die camera's. De politie is van het handhaven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl