ANP
NOS Voetbal

Van Veenendaal zet punt achter carrière: 'Op zoek naar leuke momenten buiten voetbal'

Na een carrière van veertien jaar en 91 interlands stopt Sari van Veenendaal per direct met voetballen. Dat besluit heeft de 32-jarige keeper vandaag wereldkundig gemaakt.

De tranen stonden in haar ogen, toen ze zich na twintig minuten in het eerste EK-duel moest laten wisselen. Haar schouder was de boosdoener. Wat Van Veenendaal toen zelf al wist, was dat de wedstrijd tegen Zweden ook de laatste in haar voetballoopbaan betekende.

AFP
Sari van Veenendaal

"Dat is toen heel snel door m'n hoofd geflitst", kijkt de aanvoerder van Oranje terug op het moment dat ze op het gras zat van Bramall Lane, het stadion van Sheffield United. "Maar ik wilde vooral dat Daphne (van Domselaar, red.) klaar was om het veld op te gaan. Dat waren mijn laatste woorden. Toen ik in de kleedkamer zat, wist ik wel: dit was het. Dat deed wel pijn."

Deur stond nog op een kier

De beslissing om na het EK in Engeland een punt te zetten achter haar carrière, was al voor het eindtoernooi genomen. "Maar ik heb toen wel de deur op een kier gelaten, zodat ik niet alle druk op het EK zou leggen. En ook voor het geval mijn gevoel nog zou veranderen, dat ik de kans zou hebben toch nog te blijven voetballen. Alleen dat moment is niet gekomen. Ik merk steeds meer dat ik achter mijn besluit sta."

Van Veenendaal stopt met voetballen: 'Het zit erop, met een lach en een traan'

Het gevoel waar Van Veenendaal, die in 2019 tot beste keeper van de wereld werd uitgeroepen, het over heeft, was voor haar de doorslaggevende factor te stoppen. "Ik ben een voetballer omdat ik het heel leuk vind. Ik heb ook altijd contracten van een jaar getekend en gezegd dat als ik het aan het einde van het jaar niet meer leuk zou vinden, ik zou stoppen."

"Elk jaar heb ik met mezelf de evaluatie gemaakt of ik het nog leuk genoeg vond", gaat Van Veenendaal verder. "En elk jaar was het antwoord op die vraag ja, ondanks dat er altijd dingen zijn geweest die ik minder leuk vond. Maar op het veld staan bracht nog zo veel plezier met zich mee dat dat opwoog tegen de andere dingen."

Volle overtuiging ontbrak

Dit jaar was het echter anders voor de keeper van PSV, die via FC Utrecht, FC Twente, Arsenal en Atlético Madrid twee jaar geleden in Eindhoven terecht was gekomen. "Ik kon die vraag voor het eerst niet met volle overtuiging met ja beantwoorden." Ze besloot vervolgens de regie in eigen hand te houden en de knoop door te hakken.

"Het is bij mij altijd alles of niks geweest. Ik merk gewoon dat ik heel veel leuke dingen in het leven laat liggen omdat ik zo intens mijn sport aan het beleven ben", legt Van Veenendaal uit. "Ik ben steeds meer op zoek naar de leuke momenten en op dit moment maak ik die te weinig mee in het voetbal."

ANP
Sari van Veenendaal op de training van Oranje

Terugkijkend op haar lange carrière staat de EK-titel van 2017 met stip op nummer één. "Zonder twijfel", aldus Van Veenendaal, die in maart 2011 voor het eerst bij Oranje onder de lat stond.

"Dat was zoiets bijzonders, hoe we dat als team beleefden en hoe we echt met z'n allen iets hebben neergezet wat een basis was voor de toekomst. Al die kleine meisjes die konden gaan geloven dat ze profvoetballer konden worden. Dat is iets waar ik heel trots op ben. Dat we het onmogelijke hebben waargemaakt."

ANP
Sari van Veenendaal onder de lat bij PSV

Nu wil Van Veenendaal vooral leuke momenten gaan beleven buiten het voetbal en ze weet ook al precies wat ze als eerste gaat doen. "Op reis", zegt ze resoluut. "Mijn partner en ik hebben altijd gedroomd van met een busje op reis gaan. Dat gaan we nu eindelijk doen. Dat is iets waar ik heel erg naar uitkijk, wat ik al heel lang wilde doen en nooit heb gekund."

En daarna? "Misschien ga ik wel helemaal uit de sport", laat ze vallen. "Ik ga deze tijd gebruiken om tot rust te komen. Het voelt wel een beetje alsof de wereld voor me open ligt. En ik weet zeker dat, als ik alles een beetje tot rust heb laten komen, ik weer enthousiast ga worden voor nieuwe uitdagingen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl