Pro Shots
NOS Voetbal

'Pijn pakken en door', pept Van Veenendaal zich twee dagen na Engelse zeperd op

Meerdere speelsters van de Oranjevrouwen maakten gehakt van hun eigen optreden, kort na de pijnlijke oefennederlaag tegen Engeland (5-1). Bondscoach Mark Parsons wilde er niks van weten: hij vond het vooral zijn fout.

En toch zal dat aan het rotgevoel van Sari van Veenendaal weinig veranderd hebben. Ze ging flink in de fout bij de derde goal van de Engelsen, maar moet nu door: het EK staat al voor de deur. "Dit is nou eenmaal het vak dat ik heb. Soms gaat het niet zoals je wil, maar er is geen tijd om er lang bij stil te staan."

Van Veenendaal, drie jaar geleden verkozen tot beste keepster van de wereld, baalde flink van haar flater. Ze schatte een schot van afstand verkeerd in en zag de bal onder haar door glippen en in de goal belanden.

Van Veenendaal na vervelende avond tegen Engeland: 'Pijn pakken en door'

Van Veenendaal: "Natuurlijk maakt het mij boos, als ik daarna mijn eigen optreden terugzie. Het zou gek zijn als het me niks deed. Maar nu moeten we weer verder: pijn pakken en door."

Evalueren, parkeren en de blik weer op de toekomst; de ervaren goalie kent het klappen van de zweep. Ze speelde jaren in het buitenland, bij Arsenal in Engeland en bij Atlético Madrid in Spanje. En sinds twee seizoenen weer in de top van Nederland, bij PSV.

Bij elkaar blijven

Hoewel de uitslag pijnlijk was, zag Van Veenendaal ook dingen goed gaan. Althans, in de eerste zestig minuten van de wedstrijd, toen het duel nog behoorlijk in evenwicht was. Dat gevoel probeerde ze al op het veld in Leeds, meteen na het laatste fluitsignaal, op haar medespeelsters over te brengen.

"Ik heb toen gezegd dat we nog twee weken hebben en dat een toernooi iets heel anders is dan zo'n losse oefenwedstrijd. We moeten bij elkaar blijven en moeten het samen gaan doen."

Oranjevrouwen gaan twee weken voor start EK hard onderuit tegen Engeland

Om de Oranjevrouwen hing nou net weer eens een sfeer van optimisme. Na het moeizame begin onder Parsons zat er vanaf het Tournoi de France in februari een stijgende lijn in het spel en de prestaties van Nederland.

Daarbij keerden belangrijke speelsters terug van blessures. Lieke Martens en Vivianne Miedema waren lange tijd niet fit, maar zijn er nu weer bij.

Van Veenendaal beseft dat het zo kort na de veegpartij tegen Engeland misschien gek klinkt, maar vindt ook niet dat het zo verkeerd gaat met haar elftal. "We staan er goed op en dat moeten we vasthouden, ook na deze wedstrijd."

"Er waren ook echt wel goede momenten", vervolgt ze. "We blijven dus optimistisch en hebben een idee waar we naartoe willen werken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl