Het protest op de A35
NOS NieuwsAangepast

Tientallen trekkers leggen A35 plat, aannemer bedreigd die troep zou opruimen

In meerdere provincies zijn snelwegen en op- en afritten afgesloten vanwege blokkades, meldt Rijkswaterstaat (RWS).

De A1 richting Apeldoorn was tot 13.30 uur afgesloten tussen Voorst en knooppunt Beekbergen, omdat daar gisteren asbest was gedumpt. Een gespecialiseerd bedrijf heeft het inmiddels weggehaald en de weg is vrijgegeven.

Op de A35 blokkeren boeren met tientallen tractoren de weg in beide richtingen tussen de knooppunten Azelo en Buren. Hoe laat de weg weer vrij is, is niet bekend. De boeren hebben hun tractoren midden op de snelweg geparkeerd en staan daar te barbecueën, schrijft Tubantia.

De politie is aanwezig, maar greep niet in. "Collega's ter plaatse hebben gekozen voor wat qua handelen het veiligst is", zegt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Agenten zijn in gesprek gegaan met de aanwezigen. "Ze hebben naar aanleiding daarvan de vluchtstrook vrijgemaakt zodat hulpdiensten kunnen passeren."

Op de A7 ter hoogte van Medemblik is ook asbest gedumpt. Daar werden ook onder meer strobalen in brand gestoken. De gedumpte asbest, autobanden en strobalen zijn halverwege de ochtend weggehaald, waarna de A7 weer werd vrijgegeven.

Het publiek reageert wisselend op de acties van de boeren:

Files en ongelukken door boerenacties: 'Dit is waardeloos'

Op de A7 tussen Drachten en Groningen ligt nog rommel bij onder meer Marum. "Verkeer kan er wel langsrijden, soms moet dat via de vluchtstrook", zegt een RWS-woordvoerder.

De aannemer die de troep zou opruimen, wordt bedreigd, meldt RTV Noord. Daardoor blijft de rommel voorlopig liggen. Ook gisteren kregen aannemers die door RWS waren ingehuurd, te maken met bedreigingen.

Ongelukken

Op de A7 bij Midwolde in Groningen gebeurde vannacht een ongeluk doordat er onder meer autobanden op de weg lagen. Bij het ongeluk waren meerdere auto's betrokken, niemand raakte gewond. Later in de nacht gebeurde ter hoogte van Frieschepalen ook een ongeval. Daar zijn de op- en afritten afgesloten.

De politie waarschuwt mensen in Noord-Nederland die nog de weg op moeten om alert te zijn op nieuwe acties. "Er kan plotseling op elke plek afval worden gedumpt en dit kan leiden tot zeer gevaarlijke situaties."

Gisteren blokkeerden radicale boeren meerdere snelwegen in het land met onder meer mest, hooi, asbest en autobanden, als protestactie tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Op de A32 bij Meppel gebeurde een ongeluk door een blokkade. Een auto reed daar op de oprit naar de snelweg op een paar balken en ander afval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl