Oekraïners bij de ingang van de opvanglocatie in legerplaats Harskamp
NOS NieuwsAangepast

120.000 mensen erbij in Nederland door migratie, vooral uit Oekraïne

In een halfjaar tijd is de Nederlandse bevolking met bijna 120.000 mensen gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat de cijfers heeft gepubliceerd, spreekt van "een sterke groei voor een eerste halfjaar".

Die groei komt door immigratie. De afgelopen zes maanden kwamen er ruim 195.000 buitenlandse immigranten naar Nederland, zo'n 100.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Omdat tegelijkertijd 72.000 mensen juist emigreerden naar het buitenland, kwam de totale bevolkingsgroei door buitenlandse migratie uit op bijna 123.000 mensen. Dat is vier keer zo veel als in de eerste helft van vorig jaar. Omdat er verder zo'n 3000 meer mensen overleden dan er baby's werden geboren, kwam de bevolkingsgroei uiteindelijk uit op net geen 120.000 mensen.

De meeste immigranten kwamen uit landen buiten de Europese Unie, vooral uit Oekraïne. Van die laatste groep is een deel inmiddels weer vertrokken uit Nederland. Daardoor valt volgens het CBS ook de emigratie hoger uit dan in het eerste halfjaar van vorig jaar.

In totaal telde Nederland begin deze maand ruim 17,7 miljoen inwoners. Vergeleken met de eerste helft van vorig jaar zijn er de afgelopen zes maanden 5400 minder kinderen geboren. Het aantal sterfgevallen was vergelijkbaar met vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl