Deze auto reed in op een berg puin op de A32 bij Meppel
NOS NieuwsAangepast

Boeren dumpen afval, mest en hooi op snelwegen, ministerie veroordeelt acties

Op snelwegen hebben boeren opnieuw actiegevoerd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Vanochtend werden er tientallen blokkades opgeworpen op de A1, de A12, de A28, de A30, de A35 en de A50. Op verschillende plaatsen werd mest, hooi, asbest en ander afval gestort en brand gesticht.

Op de A32 bij Meppel-Noord gebeurde een ongeluk door een blokkade. Een auto reed daar op een toerit naar de snelweg op een paar balken en rommel. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt. Rijkswaterstaat heeft de auto geborgen.

Op de A50 bij Apeldoorn hadden boeren vanochtend een berg mest, hooibalen en ander afval gedumpt en in brand gestoken:

Boeren voeren actie op A50 bij Apeldoorn

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat de acties te ver gaan, zegt een woordvoerder. "Protesteren mag, maar binnen de grenzen van de wet. Dat is dit niet. Dit is ook niet de manier om met elkaar verder te komen. Gisteren heeft Remkes de uitnodigingen de deur uit gedaan. Kom daar op gesprek, dat is de plek om zorgen, ideeën en suggesties te delen en met elkaar verder te komen."

De politie Oost-Nederland, Rijkswaterstaat en verschillende veiligheidsregio's roepen actievoerende boeren op om te stoppen met acties die gevaarlijke situaties opleveren.

De acties leidden tot veel files. Een aantal wegen was volledig geblokkeerd. Het opruimen is in volle gang.

Hooibalen in brand vanochtend vroeg op de A50 bij Apeldoorn

Op de A1 bij Voorst in beide richtingen moeten automobilisten via de vluchtstrook, meldt Rijkswaterstaat. Dat geldt verder op de A28 richting Hoogeveen bij knooppunt Lankhorst en de A50 richting Zwolle bij Apeldoorn. Ook zijn een kleine twintig op- en afritten nog afgesloten.

Een woordvoerder van de politie Midden-Nederland zegt dat het "lastig wordt" om uit te vinden wie er achter de actie zitten. "We kijken wel of we kunnen achterhalen wie er verantwoordelijk voor is. Het is niet de bedoeling dat die dingen op de weg terechtkomen." Mogelijk worden daarvoor camerabeelden bekeken.

Rijkswaterstaat spreekt van een "heel onwenselijke" situatie. "Dit kan heel gevaarlijke situaties opleveren", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Niet alleen brandende hooibalen, maar alles wat op de weg ligt en waarvoor bestuurders moeten uitwijken."

Met weginstructeurs en matrixborden wordt het verkeer voor de blokkades gewaarschuwd. Het opruimen kost op sommige plaatsen veel tijd omdat eerst de plek moet worden afgezet zodat een aannemer de troep veilig weg kan halen. "En er ligt van alles. Het is makkelijker om een balk weg te halen dan een berg zand of mest, daar is verschillend materieel voor nodig. Dan moet er nog een veegmachine worden ingezet en dan pas is de weg echt vrij", aldus de woordvoerder.

Rijkswaterstaat wil de kosten van het schoonmaken verhalen op de daders. Die zegt de overheidsdienst te willen achterhalen met eigen gegevens en in overleg met de politie.

Een verslaggever van RTV Utrecht bij een van de acties op de A28 bij Leusden-Zuid zei in het NOS Radio 1 Journaal vanochtend dat er geen actievoerders meer te bekennen zijn. "Maar wel gestort puin op de toe- en afritten. Het zal hier vanochtend vroeg gestort zijn. Een hele grote boomstronk op de weg en een bordje met 'sorry voor de overlast, Rutte IV drijft ons tot wanhoop', en heel groot in het rood 'help' erbij."

Op de A28 bij Zwolle reageren automobilisten wisselend op de blokkades, zag een verslaggever van RTV Oost. "Sommigen steken hun duim op. Je ziet wel sympathie voor de acties, maar anderen schudden hun hoofd, want het levert wel veel vertraging op." Ook op deze plek gebeurt het opruimen in meerdere stappen, want er is zowel gft-afval, mest als zand gestort.

'Begrijp waarom ze het doen'

Wie de acties heeft georganiseerd is niet duidelijk. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft er niets mee te maken, zegt woordvoerder Marc van den Oever. "We begrijpen wel waarom ze het doen. Met een kabinet dat net voor het reces een bom laat vallen en dan op vakantie gaat terwijl het land in brand staat."

Van den Oever doelt op de benoeming van Remkes als bemiddelaar en het feit dat het kabinet heeft gezegd vast te houden aan de vastgestelde doelen. "We stonden met 60.000 man in Stroe en wat is ermee gebeurd? Niks."

FDF wil graag onderhandelen, maar niet met Remkes. "Dan word je of opgehangen, of onthoofd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl