AFP
NOS NieuwsAangepast

Excuses van paus Franciscus voor misstanden op kostscholen Canada

Paus Franciscus heeft in de Canadese provincie Alberta zijn excuses aangeboden voor de misstanden uit het verleden op katholieke kostscholen in het land. Kinderen van oorspronkelijke bewoners werden naar die instellingen gestuurd en gedwongen tot assimilatie.

"Ik smeek nederig om vergiffenis voor het kwaad dat door zoveel christenen is begaan tegen de inheemse volkeren", zei de paus. Hij sprak over een "kwade en rampzalige" vergissing, "verwoestend" beleid en kondigde een diepgaand onderzoek aan.

Afstammelingen van de oorspronkelijke bevolking van Canada waren aanwezig bij de toespraak van de paus, bij de voormalige Ermineskin Indian Residential School in de plaats Maskwacis. Ook premier Trudeau was aanwezig. Hij bood vorig jaar al zijn excuses aan voor het "ongelooflijk schadelijke" overheidsbeleid.

De paus betuigt zijn diepe spijt en vraagt vergiffenis:

Paus Franciscus maakt inheemse bevolking excuses voor misbruik

Gisteren kwam de paus in Canada aan voor wat hij een 'pelgrimstocht voor boetedoening' noemt. Een overlevende zei op een persconferentie dat er "gemengde gevoelens" leefden in het land over het pauselijke bezoek.

"Ik denk vandaag aan de jonge mensen die niet thuis konden komen en die zijn begraven onder de kostscholen", zei Greg Desjarlai, hoofd van de inheemse gemeenschap Frog Lake. Maar hij was ook optimistisch dat het bezoek een begin kan zijn van verzoening.

Excuses van de Rooms-Katholieke Kerk bleven lange tijd uit, tot afgelopen april. Toen verontschuldigde de paus zich tegenover een Canadese delegatie die het Vaticaan bezocht. Daar waren ook vertegenwoordigers van de oorspronkelijke bewoners van Canada bij. Zij noemden de excuses een historische stap en vroegen Franciscus naar Canada te komen om zich te verontschuldigen ten overstaan van de betrokken families.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl