Myanmarezen protesteren na de executies
NOS Nieuws

Internationale verontwaardiging over 'uiterst wrede' executies in Myanmar

Mensenrechtenorganisaties, regeringen en de Verenigde Naties reageren geschokt op de executie van vier Myanmarese prodemocratische activisten. Staatsmedia in Myanmar meldden vanochtend dat ze door het militaire regime ter dood zijn gebracht.

De Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN noemt de executies een "wrede en regressieve stap" van het leger. De directeur van Human Rights Watch in Azië spreekt van "een daad van uiterste wreedheid" en zegt dat de "barbaarsheid en harteloze minachting voor het menselijk leven" zijn bedoeld om de protestbeweging tegen de militaire coupplegers angst aan te jagen.

De autoriteiten stonden niet toe dat familieleden de lichamen van hun dierbaren ophaalden, zeggen de weduwes van twee van de geëxecuteerde mannen tegen persbureau Reuters. Dat zou betekenen dat de terechtgestelden niet door hun familie kunnen worden begraven.

"De Verenigde Staten veroordelen de gruwelijke executie van prodemocratische activisten en verkozen leiders door het Myanmarese regime in de krachtigste bewoordingen", zegt een Witte Huis-woordvoerder.

Ook minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken is "geschokt en ontsteld" over de executies van de politieke gevangenen, tweet hij. "Nederland is sterk tegen de doodstraf en veroordeelt deze executies."

Frankrijk roept op tot dialoog tussen de opponenten in Myanmar, ook China dringt er bij de partijen op aan om de conflicten op te lossen en Japan zegt dat de executies het land verder zullen isoleren.

Arakan Army, een van de tientallen gewapende groeperingen die al jaren tegen het leger vechten, zegt dat de executies de hoop op een vredesakkoord hebben weggevaagd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl