NOS NieuwsAangepast

Trump steunt Nederlandse boeren: 'Verschrikkelijk wat daar gebeurt'

De Amerikaanse oud-president Trump heeft in een toespraak voor conservatieve jongeren in Tampa, Florida, zijn steun uitgesproken voor de protesterende Nederlandse boeren. In de twee uur durende toespraak hintte hij ook op een nieuwe gooi naar het presidentschap.

Trump noemde de klimaatcrisis tegenover de studenten een verzinsel, en beweerde zelfs dat het kan leiden tot een hongersnood. "Op dit moment verzetten Nederlandse boeren zich dapper tegen de klimaat-tirannie van de Nederlandse regering, die hun productie rigoureus wil inkrimpen ondanks de toenemende voedseltekorten", zei hij. Op welke voedseltekorten hij doelde, bleef ongenoemd.

Kijk hier naar het stukje uit de speech van Trump over Nederland:

Trump steunt Nederlandse boeren: 'Verschrikkelijk wat daar gebeurt'

Verder beweerde Trump dat Nederlandse boeren hun land niet meer mogen bewerken, dat ze geen mest meer krijgen en dat ze hun vee moeten wegdoen. "Jullie weten waarom, toch? Jullie weten waarom, dat hoef ik niet uit te leggen. Ze willen van het vee af vanwege wat het met de aarde doet. De helft van het vee moet weg."

In de stikstofplannen van het kabinet wordt een krimp van 30 procent van de veestapel voorzien.

Daarna wees hij naar de studenten en zei: "Hierna zijn jullie aan de beurt. Onze beweging is tegen klimaatfanatici, we steunen de vreedzame Nederlandse boeren die dapper strijden voor hun vrijheid. Het is verschrikkelijk wat daar gebeurt."

Boerenorganisatie Farmers Defence Force noemt de woorden van Trump in een reactie aan De Telegraaf een "steun in de rug". Bart Kemp van Agractie zegt tegen de krant dat het positief is "voor zover het meehelpt om tot een realistisch stikstofbeleid te komen".

"Het feit dat onze situatie de hele wereld over gaat, geeft wel druk om tot een goede oplossing te komen. Tientallen, zo niet honderden internationale media hebben er inmiddels aandacht aan besteed", zegt Kemp.

De Franse rechts-radicale politica Marine Le Pen liet gisteren op Twitter ook weten dat ze de Nederlandse boeren steunt:

"In een tijd waarin Nederlandse boeren demonstreren tegen onteigening, wil ik als voorzitter van de groep Rassemblement National in het parlement hun mijn steun betuigen", schrijft Le Pen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl