NOS Wielrennen

Alaphilippe is helemaal terug na zware val en wint weer eens op Muur van Hoei

In de schaduw van de Tour de France heeft Julian Alaphilippe na maandenlang blessureleed weer van zich laten horen. De Fransman schreef de eerste etappe in de Ronde van Wallonië op zijn naam.

De finish lag op de door Alaphilippe geliefde Muur van Hoei. Nadat het peloton een kopgroep van vijf renners op ruim 10 kilometer van de meet inrekende, begon een grote groep aan de slotklim. Alaphilippe versnelde in het zicht van de finish en liet de Spanjaard Alex Aranburu en de AustralIër Robert Stannard ruim achter zich.

Wereldkampioen Alaphilippe rijdt in Wallonië zijn eerste etappekoers sinds zijn zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik in april. De renner van QuickStep liep daarbij diverse botbreuken en een klaplong op.

Die val koste hem deelname aan de Tour de France. Een maand geleden maakte Alaphilippe al zijn rentree op het Frans kampioenschap. Hij bereidt zich in Wallonië voor op de Vuelta en het WK in het Australische Wollongong in het najaar.

De Muur van Hoei behoort tot de favoriete beklimmingen van Alaphilippe. De puncheur schreef al driemaal (2018, 2019, 2021) de Waalse Pijl op zijn naam, die ook eindigt op de korte maar steile klim.

Ook Biniam Girmay gebruikt de vijfdaagse rittenkoers door het Franstalige deel van België om zijn rentree in het peloton te maken. De revelatie van het voorjaar uit Eritrea kwam behoudens het kampioenschap van zijn land niet meer in actie sinds zijn merkwaardige opgave in de Giro d'Italia in mei. Hij kwam als twaalfde boven op de Muur van Hoei.

Opvallende helm Girmay

Nadat hij Mathieu van der Poel klopte in de sprint en de tiende etappe op zijn naam schreef, ging het mis bij de podiumceremonie. Bij het ontpoppen van de fles cava schoot de kurk in zijn oog. Girmay moest naar het ziekenhuis en kon een dag later niet van start.

Bij zijn rentree bleek dat Girmay inmiddels de humor van het incident kon inzien. Op zijn helm had de renner een kurk met bokshandschoenen laten afbeelden.

Attenzione! Spumante! Girmay krijgt kurk in oog en moet naar ziekenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl