Topdrukte in Dover
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw urenlange vertraging bij Dover en Kanaaltunnel, 'haven Dover te klein'

Voor de tweede dag op rij staan vakantiegangers en vrachtwagenchauffeurs in het zuiden van Engeland uren in de file voor de oversteek naar het Europese vastland. Er staan lange rijen door de wachttijden bij de douane in de veerbootterminal. Ook naar de Kanaaltunnel in Folkestone staan lange files. Reizigers staan tot wel zeven uur lang vast. Dat is mede gevolg van een gedeeltelijke afsluiting van de snelweg M20 voor niet-vrachtverkeer.

Waarschijnlijk zijn de wachttijden vandaag nog langer dan gisteren, toen Britten ook al uren in de rij moesten staan. Op de eerste dag van de schoolvakantie liep de vertraging op tot zes uur. De voorspelling voor vandaag was dat in totaal tienduizend auto's naar het vasteland wilden maken. Gisteren gingen 8500 auto's door de douane heen.

Zo zagen de lange rijen bij Dover er vandaag uit:

Lange rijen voor de veerboot bij Dover

De Britten geven Frankrijk de schuld van de opstoppingen: volgens het havenbedrijf hebben de Fransen te weinig grenspersoneel naar Engeland gestuurd. De Fransen zeggen dat controles langer duren omdat Groot-Brittannië geen lid meer is van de Europese Unie. Wie vanuit Engeland naar het Europese vasteland gaat, moet sinds de Brexit door een uitgebreidere paspoortcontrole dan voorheen.

Het Franse parlementslid voor de regio Calais, Pierre-Henri Dumont, reageert bij Sky News op de lange wachttijden. Die hebben volgens hem naast de Brexit te maken met de grootte van de haven in Dover: "De realiteit is de haven van Dover erg klein is, zo'n drie tot vier keer kleiner dan Calais." Bij Calais is amper sprake van vertraging, voor reizigers richting Engeland.

De enige manier om wachttijden te verkorten is om flink te investeren in de faciliteiten in de haven, maar de Britten weigeren dat, zegt Dumont: "Het zal nog jaren op deze manier gaan als de haven van Dover geen transformatie ondergaat."

Files in Frankrijk

Ook op het Europese vasteland is het vandaag druk op de weg. Wel namen de files in de middag geleidelijk af. Op de Franse A7, de bekende Route du Soleil, had het verkeer vanochtend tussen Vienne en Orange te maken met drie uur vertraging. Rond 13.30 uur was dat afgenomen tot zo'n twee uur. Op de A10 van Parijs via Bordeaux naar Spanje, is de vertraging in totaal meer dan drie en een half uur.

Ook bij een aantal tunnels in Oostenrijk en Zwitserland is het erg druk. Het verkeer staat onder meer vast bij de Gotthardtunnel, daar is de vertraging bijna anderhalf uur.

  • Rudolf
    Op Schiphol werd water uitgedeeld
  • Mireille van Lunteren
    Lang wachten bij de Karawankentunnel op de grens van Slovenië en Oostenrijk
  • -
    Lang wachten op een vignet in Slovenië

De ANWB heeft gewaarschuwd dat het de hele vakantieperiode druk is op de Europese wegen. Naar verwachting wordt volgende week zaterdag de drukste dag van de zomer, dan trekken ook de Zuid-Europeanen er massaal op uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl