NOS Nieuws

Urenlange file bij haven Dover, vakantiegangers en vrachtverkeer vertraagd

Britten die vanuit Dover per boot naar het Europese vasteland willen reizen, moeten rekening houden met forse vertragingen. Op wegen naar de Engelse havenstad stonden vandaag urenlange files door lange wachttijden bij de douane in de veerbootterminal. Inmiddels komt het verkeer langzaam weer op gang, maar volgens het havenbedrijf duurt het nog wel even voordat de achterstand is weggewerkt.

De Britten geven Frankrijk de schuld van de opstoppingen: volgens het havenbedrijf hebben de Fransen te weinig grenspersoneel naar Dover gestuurd. Hoewel de twee landen maandenlang hebben samengewerkt om het grensverkeer in de drukke zomerperiode soepel te laten verlopen, is het aantal Franse douanemedewerkers ontoereikend, aldus de lokale Britse autoriteiten. Er zouden vanmiddag slechts zes van de twaalf douanepoorten open zijn geweest.

"We zijn vanmorgen ernstig in de steek gelaten door de Fransen", zegt de directeur van het havenbedrijf van Dover.

Frankrijk ontkent dat douaniers onvoorbereid waren. Volgens de Franse politie was een "onverwacht technisch probleem" bij de Kanaaltunnel de oorzaak van de vertragingen. Daardoor kon niet al het Franse personeel op tijd in de veerbootterminal zijn. De politie belooft er samen met de Britten alles aan te doen om het verkeer de komende dagen zo goed mogelijk te laten doorstromen.

'Stressvol'

Dit weekend begint voor veel Britten de zomervakantie. Wie naar het Europese vasteland gaat, moet sinds de Brexit door een uitgebreidere paspoortcontrole dan voorheen. Vakantiegangers zeggen tegen de BBC dat ze zes uur in de rij hebben gestaan voordat ze door de douane waren.

"Het ging van kwaad tot erger", zegt een man tegen de Britse omroep, die met zijn vrouw en drie kinderen de veerboot van 07.50 uur naar Calais wilde halen. Het gezin was twee uur van tevoren op iets meer dan 4 kilometer van de terminal, maar stond daar vervolgens urenlang muurvast.

Een ander Brits gezin kwam naar eigen zeggen om 07.30 uur in Dover aan, maar zat aan het einde van de middag nog steeds niet op de veerboot. Het stel, met vier kinderen, vreest dat ze niet op tijd op hun gereserveerde camping in Bretagne zullen zijn, die om 23.00 uur sluit. "Het is heel stressvol."

Ook op Twitter beklaagden reizigers zich:

De Britse rederij P&O Ferries zei aan het einde van de middag dat reizigers nog steeds ruim vijf uur moeten wachten voordat ze door de grenscontroles zijn. Ferrybedrijf DFDS houdt ook de rest van het weekend rekening met vertragingen. "Dit is het eerste weekend van de zomervakantie en we verwachten heel veel verkeer", zegt de rederij.

Niet voor het eerst

Behalve vakantieverkeer wordt ook vrachtverkeer getroffen door de lange wachttijden in de terminal. Dat is niet voor het eerst: in april stonden duizenden vrachtwagens in een monsterfile voor de veerboot in Dover. Dat had toen meerdere oorzaken. Zo voer P&O Ferries toen een paar weken niet en waren er technische problemen bij de Britse douane.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl