NOS Sport

Bol snelt naar zilver in WK-finale 400 m horden, Klaver vierde op 400 meter

Bol is hartstikke blij met zilver: 'Die tijd van McLaughlin is niet normaal'

Femke Bol heeft bij de wereldkampioenschappen atletiek zilver veroverd op de 400 meter horden. De nummer drie van de Olympische Spelen van vorig jaar in Tokio kon in het Amerikaanse Eugene niet op tegen de thuisfavoriete Sydney McLaughlin, die met 50,68 seconden haar eigen wereldrecord verpulverde.

Bol finishte op gepaste afstand als tweede in 52,27. Het brons ging naar de Amerikaanse Dalilah Muhammad in 53,13.

Voor Bol is het haar tweede zilveren medaille op de WK. Aan het begin van het toernooi zorgde ze met een geweldige slotronde voor zilver voor het gemengde Nederlandse team op de 4x400 meter. Bol is de eerste Nederlandse die op de 400 meter horden een WK-medaille in de buitenlucht verovert.

Klaver vierde

Lieke Klaver greep net naast een medaille in de finale van de 400 meter. De Nederlandse recordhoudster finishte na een sterke race als vierde in 50,33 seconden. De wereldtitel ging naar topfavoriete Shaunae Miller-Uibo van de Bahama's in 49,11.

Bekijk hieronder de finale van de 400 m horden:

Bol verovert zilver in WK-finale 400 m horden: bekijk hier de race

Bol vormt met wereld- en olympisch kampioene McLaughlin en Muhammad de wereldtop op de 400 meter horden. De Nederlands en Europees recordhoudster op deze discipline is net zo oud (22) als het grote Amerikaanse talent McLaughlin, die vorig jaar haar olympische titel glans gaf met een prachtig wereldrecord: 51,46.

McLaughlin verbeterde dat in juni naar 51,41 seconden. In Eugene haalde ze daar na een bijna een perfecte race nog eens ruim zeven tienden van een tel af.

Olympisch podium

Bol, die in de finale van de 4x400 meter gemengd Nederland bijna aan goud had geholpen, keek uit naar een nieuwe krachtmeting met de Amerikaanse toppers. Met de 32-jarige Dalilah Muhammad stond het complete olympische podium van Tokio ook in Eugene in de finale. Muhammad veroverde zilver in de Japanse hoofdstad, maar dit keer kon ze niet tegen Bol op.

Bol startte goed, maar zag op het eerste rechte stuk vanuit baan vier McLaughlin voor haar weglopen. In de laatste bocht had de Nederlandse Muhammad wel te pakken. Wat haar in Tokio niet lukte, gebeurde in Eugene wel. Bol hield de ervaren Amerikaanse achter zich op weg naar de finish.

"Het was een bizarre race", keek Bol na afloop terug. Wat Sydney hier doet, is ongekend. Dat ze dat in haar thuisland voor eigen publiek kan doen, is geweldig. Haar tijd is niet normaal. Ik voelde me echt goed. Ik had graag in de 51 seconden gelopen, maar ik heb zilver. Dat is al weer een stapje hoger dan vorig jaar in Tokio."

Niet moedeloos

Moedeloos wordt ze niet van wat McLaughlin elke keer laat zien. "Ik hoop ooit in de 51 seconden te lopen. Nu loopt er iemand in de vijftig seconden. Dat geeft aan dat er nog zo veel mogelijk is. Dat motiveert mij alleen maar meer. Vandaag kon ik niet meer krijgen. Met iedereen op de tribune. Dat was toch mooi", zei Bol, die haar olympische succes in Japan zonder publiek op de tribunes had moeten vieren.

Klaver maakte, net als Bol, afgelopen week al grote indruk bij de WK. Met de gemengde estafette op de 4x400 meter veroverde ze al zilver. Daarna liep ze in de series en halve finales van de 400 meter een Nederlands record.

Dat lukte haar vanuit baan acht (de buitenbaan) vrijdagavond niet opnieuw. Met 50,33 bleef ze net boven het record dat ze woensdag op 50,18 had gebracht. Ze was met een persoonlijk record van 50,80 seconden naar Amerika afgereisd.

Bij het uitkomen van de laatste bocht lag de 23-jarige atlete uit Enkhuizen nog op de tweede plaats, maar op het laatste rechte stuk verloor de eerste Nederlandse in een WK-finale op de 400 meter toch wat terrein. Uiteindelijk waren olympisch kampioene Miller-Uibo, Marileidy Paulinouit uit de Dominicaanse Republiek (49,60) en Sada Williams uit Barbados (49,75) sneller dan Klaver.

Allermooiste rotplek

"'Dit is de allermooiste rotplek", zei Klaver over haar vierde plaats. "Ik doe het toch maar even. Wie wordt er nu vierde van de wereld? Ik vind het zo knap. In de finale én vierde: dat is echt goed. Ik weet heel goed waar ik aan moet werken. Ik heb zo veel geleerd na de Olympische Spelen. Het hele leerproces past bij mij. Door veel fouten te maken, gaat het nu heel goed. Er komt een keer dat ik ook met een vlag sta na een race."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl