NOS Sport

Nederlandse primeur Klaver met finale 400 meter: 'Eindelijk met grote mensen mee'

Vier dagen nadat ze Femke Bol het Nederlands record op de 400 meter had ontnomen, heeft Lieke Klaver die tijd al met zes honderdsten van een seconde aangescherpt (50,18). En dat terwijl ze voor aanvang van haar races in Eugene werd bevangen door enorme zenuwen.

"Het leek wel een paniekaanval", zo zei ze in de catacomben van het atletiekstadion. "Ik vond het eng, ik was een beetje bang. Later zakten mijn zenuwen wel een beetje. Ik had het er in de warming-upruimte over met mijn coach Bram Peters. Hij vertelde dat hij die gevoelens herkende. En hij zei ook dat hij zijn beste race ooit liep toen hij datzelfde gevoel had."

Bekijk hier het interview met Lieke Klaver:

Klaver kwalificeerde zich als de eerste Nederlandse vrouw ooit voor een finale van een WK outdoor op de 400 meter. "Eindelijk doe ik met de grote mensen mee." Van de finalisten zette Klaver de zesde tijd neer. Shaunae Miller-Uibo, olympisch kampioene in Tokio vorig jaar, was de snelste in de halve finales met 49,55.

"Ik was vooral blij dat ik het laatste stuk van de race kon versnellen. Dat was nooit mijn sterke punt. Waar dat vandaan kwam? Echt, ik heb geen idee", aldus Klaver. "Het kan liggen aan mijn mindset en aan het feit dat het me lukt om efficiënter te lopen. Je moet dusdanig in jezelf geloven dat je weet dat je mensen achter je gaat laten."

De zenuwen die ik vandaag gevoeld heb, zijn volkomen nieuw voor me.

Lieke Klaver over haar halve finale op de 400 meter

De eindstrijd waaraan Klaver meedoet, wordt zaterdagochtend om 04.15 uur Nederlandse tijd gelopen. "De zenuwen die ik vandaag gevoeld heb, zijn volkomen nieuw voor me. Ik hoop dat het voor de finale een beetje minder is. Want dit is echt niet prettig."

Waar Klaver zich verzekerde van een plek in de finale, bleef Liemarvin Bonevacia met 45,50 in de halve finale steken. Hij was wel iets sneller dan in de series, maar het was niet snel genoeg voor een vervolg.

De Nederlandse recordhouder, vorig jaar nog finalist bij de Olympische Spelen in Tokio, liep de vijftiende tijd van alle deelnemers in de halve finale. Bonevacia liep dit seizoen vlak voor de WK indoor in maart een spierblessure op, die hem in de aanloop naar het buitenseizoen nog parten speelde.

"Ik ben niet teleurgesteld", zei de 33-jarige Nederlander, die ook een drijvende kracht is achter het succes van de laatste jaren met de estafetteploeg op de 4x400 meter. Bonevacia dacht op het laatste rechte stuk dat er misschien toch nog een finaleplaats inzat. "'Ik voelde dat ik het nog kon halen, helaas. Ik moet deze race maar eens met mijn coach analyseren."

Bonevacia komt later tijdens het toernooi nog in actie met ploeg op de 4x400 meter, de discipline waarop Nederland een jaar geleden verraste met olympisch zilver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl