Femke Bol
NOS SportAangepast

Bol overtuigend naar WK-finale 400 horden, goed gevoel Hassan over 5.000 meter

Met een tijd van 52,84 seconden heeft Femke Bol zich tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Eugene overtuigend geplaatst voor de finale van de 400 meter horden. De 22-jarige winnares van olympisch brons in Tokio vorig jaar ging als tweede naar de eindstrijd.

De snelste tijd kwam op naam van olympisch kampioene Sydney McLaughlin. De Amerikaanse, die een kleine maand geleden het wereldrecord op 51,41 seconden bracht, verliet het Hayward Field Stadium met 52,17 achter haar naam. Haar landgenote Dalilah Muhammad, eveneens een concurrente van Bol, liep 53,28.

Tweevoudig olympisch kampioene Sifan Hassan bereikte op de 5.000 meter de finale in Eugene, Maureen Koster sneuvelde in de series.

Tijdens de series tekende Bol dinsdag voor de snelste tijd van de dag. Met speels gemak liep ze toen naar 53,90. Daarmee bleef ze haar plaaggeest McLaughlin 0,05 seconde voor.

Bol na finaleplaats 400 m horden: 'Niet volle bak, maar het is een goede tijd'

In de halve eindstrijd onderstreepte Bol met haar tijd eens te meer dat ze in grootse vorm is afgereisd naar Oregon22, zoals het toernooi in de Verenigde Staten ook wel wordt genoemd.

Tijdens de ouverture van het tiendaagse evenement sleepte ze als slotloopster op de 4 x 400 meter gemengde estafette met een fabuleuze sprint al een zilveren medaille uit het vuur.

"Het is ook fijn voor mijn zelfvertrouwen dat ik in de laatste fase van een race nog zó kan versnellen. En dat ik zo'n tijd loop, dat ook."

Femke Bol na haar race in de halve finale van de 400 meter horden

"Ik zag dat ik de laatste twintig meter niet zo veel voorsprong had en zette daarom voor de veiligheid maar even aan", blikte de Amersfoortse terug op haar optreden. "Het is ook fijn voor mijn zelfvertrouwen dat ik in de laatste fase van een race nog zó kan versnellen. En dat ik zo'n tijd loop, dat ook."

"Ik ben zelf ook een klein beetje verbaasd over mijn tijd. Het is leuk dat ik mezelf af en toe ook nog kan verrassen. Het doel van vandaag was om tot de laatste horde vijftien passen te lopen. Dat ging gemakkelijk, dus ik heb er alle vertrouwen in dat dit in de finale ook lukt. Ik ben er klaar voor."

Bevoorrecht

Ze beseft dat ze in een bevoorrechte positie verkeert. "Dit is het leukste wat er is. Het is een privilege dat ik me in de series en de halve finale zó kan inhouden en me toch plaats voor de volgende ronde. Aan de andere kant brengt dat soms ook wel stress mee. Want dan ga ik denken: kan ik dit écht allemaal?"

Sifan Hassan in actie op de 5.000 meter

Voor Bol is het de komende twee dagen vooral een kwestie van het hoofd koel houden, iets dat nog niet zo eenvoudig is in het snikhete Eugene. "Ik ga vanavond vroeg slapen en morgen met mijn coaches Laurent Meuwly en Bram Peters het raceplan goed doorspreken. Verder ga ik proberen om een beetje ontspanning te zoeken."

Kop koffie

Daarbij wil Bol niet te veel hoeven na te denken, lachte ze. "Mijn vriend en ouders zijn hier, dus we gaan wat drinken. Verder lees ik een boek en kijk ik wat televisie. Ik kom de tijd wel door. Die adrenaline komt op de dag van de finale vanzelf. Misschien dat ik voor die race nog een extra kop koffie drink."

Aan het affiche zal het in ieder geval niet liggen, lachte ze. "Ik vind het heerlijk om eindelijk weer eens tegen McLaughlin en Muhamad te lopen. Zij halen het beste in mij naar boven." De finale van de 400 horden staat zaterdag om 04.50 uur Nederlandse tijd gepland.

Hassan voelt de vorm terugkeren: 'Dit was een harde training'

Sifan Hassan greep tijdens de series van de 5.000 meter eveneens een ticket voor de finale. De regerend olympisch kampioene kwam in Eugene bij een temperatuur van ruim boven de 30 graden Celsius tot een tijd van 14.52,89.

Maureen Koster slaagde er niet in zich te kwalificeren voor de eindstrijd, die zondag om 04.25 uur Nederlandse tijd wordt gelopen Ze klokte 15.18,17. De snelste tijd kwam op naam van de Ethiopische wereldrecordhoudster Eletesenbet Gidey: 14.52,27.

Op de openingsdag van de mondiale titelstrijd eindigde Hassan als vierde op de 10.000 meter, het langste baannummer waarop ze tijdens de Olympische Spelen van Tokio eveneens een gouden medaille behaalde. Dat ze net buiten de prijzen viel, was het gevolg van een trainingsachterstand die ze in het post-olympische seizoen opliep. Hassan was na de Spelen fysiek en mentaal opgebrand en hervatte pas een kleine drie maanden voor de WK de training.

Hassan was zeer te spreken over het resultaat. "Ik voel me veel beter dan tijdens de tien kilometer. De afgelopen dagen heb ik op snelheid getraind en dat betaalt zich hier uit."

Van Diepen naar halve finale 800 meter

Op de 800 meter slaagde Tony van Diepen erin de series te overleven. 'Tony2Laps', zoals zijn bijnaam luidt, liep de twee volle ronden in 1.46,59. "Dit is de eerste keer in mijn loopbaan dat ik de series doorkom", concludeerde hij tevreden. "Het was een langzame heat en dat is niet in mijn voordeel."

De snelste tijd van de series kwam op naam van de Canadees Marco Arop, die 1.44,56 noteerde.

Van Diepen na trage race door naar halve finale 800 m: 'Heel blij dat ik door ben'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl