Een vrachttrein vlak voor de grens tussen Litouwen en Kaliningrad
NOS Nieuws

Litouwen laat weer goederen op sanctielijst door naar Russische exclave

Rusland kan weer goederen die op de sanctielijst van de EU staan per spoor naar de exclave Kaliningrad vervoeren. De transporten door Litouwen lagen sinds juni deels stil vanwege de oorlog in Oekraïne, maar de Europese Commissie bepaalde anderhalve week geleden dat de sancties niet gelden voor het spoorvervoer naar de exclave aan de Oostzee.

Spoorwegmaatschappij LTG Cargo heeft haar klanten geïnformeerd dat de transporten zijn hervat, meldt de Litouwse omroep LRT. Het bedrijf zegt de richtlijnen van de Europese Commissie te respecteren. Een overheidsfunctionaris in Kaliningrad zei tegen het Russische persbureau Tass dat er spoedig een trein met zestig wagons met cement in de exclave wordt verwacht.

De spoorverbinding naar Kaliningrad

Kaliningrad ligt ingeklemd tussen Polen en Litouwen en heeft geen landverbinding met de rest van Rusland. De regio wordt vanuit Rusland bevoorraad via de zee of de trein, die door Belarus en Litouwen gaat.

Vanwege de aan Rusland opgelegde sancties liet Litouwen een deel van de goederen per spoor de afgelopen weken niet meer door. Het ging bijvoorbeeld om alcohol, hout en beton.

Volgens de richtlijnen uit Brussel kan Litouwen de vervoerde goederen wel streng blijven controleren. Rusland mag geen militaire goederen vervoeren en ook geen goederen die zowel een militaire als civiele toepassing kunnen hebben. Ook moeten de hoeveelheden onder de gemiddelden van de afgelopen drie jaar blijven.

Litouwen was niet onverdeeld gelukkig met het EU-besluit, dat volgens de regering als een knieval voor Rusland zou kunnen worden gezien, maar het land zei de regels uit Brussel wel te zullen naleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl