Sainz op het circuit in Frankrijk

Solide rondes De Vries in wagen Hamilton, Sainz snelste in tweede vrije training

Carlos Sainz heeft in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Frankrijk het snelst over het circuit Paul Ricard gereden. De Ferrari-coureur was op zachte banden een tiende seconde sneller dan teamgenoot Charles Leclerc en ruim een halve seconde sneller dan Max Verstappen. Werk aan de winkel in de Red Bull-garage.

"De tweede training ging moeizamer dan de eerste", zei Verstappen aan het eind van de dag. "We kregen niet de balans waar we op hadden gehoopt."

In de eerste vrije training op vrijdag waren Verstappen en Leclerc nog het rapst, de concurrenten hielden elkaar zoals zo vaak dit seizoen vrijwel in balans. Leclerc was iets sneller, maar het tijdsverschil was te verwaarlozen.

De Vries blikvanger

Blikvanger bij de eerste vrije training was de Nederlander Nyck de Vries, die in de wagen van Lewis Hamilton de negende tijd neerzette. Het was voor De Vries de tweede keer dat hij in de Formule 1 in actie kwam. In mei dit jaar debuteerde hij tijdens de GP van Spanje in de wagen van Alexander Albon van Williams.

"Ik ben heel dankbaar voor de kans. Heel cool weer in zo'n snelle wagen te zitten", zei De Vries na afloop. "Het was een goede sessie en ik voelde me comfortabel." Hamilton was complimenteus over De Vries: "Nyck leverde sterk werk vanmorgen, hij was geweldig."

Dat De Vries vrijdag in de Mercedes van Hamilton reed komt omdat alle Formule 1-coureurs dit seizoen twee keer hun stoeltje beschikbaar moeten stellen aan een jonge teamgenoot. Hamilton koos ervoor om dat dit weekend te doen bij de eerste training te doen, de tweede training reed hij zelf.

Nyck de Vries in de W13 van Hamilton

Het was warm vrijdagmiddag op het circuit in Le Castellet, in de buurt van Marseille. De buitentemperatuur van 30 graden en de asfalttemperatuur van 55 graden hadden veel invloed op de banden van de bolides. Die sleten snel. Het was dus vooral een kwestie van uitproberen, nadenken en de opties afwegen.

Zaterdag bij de kwalificatie en zondag bij de race zijn de weersomstandigheden waarschijnlijk vergelijkbaar. Heet en droog.

De Vries staat bekend als een groot talent en was in zijn jonge jaren in het karten bijna niet te verslaan. Hij werd kampioen in de Formule 2 en de Formule E. De 27-jarige reed op die allereerste vrije training in Spanje bovendien sneller dan Williams-coureur Nicholas Latifi.

Al met al werkte De Vries een stabiele training af. Hij maakte geen fouten, maar reed ook geen spectaculaire ronde. Even stond hij op de derde plek, maar hij zakte wat weg en eindigde als negende. Door de hitte was het voor De Vries niet de ideale training om zich in de kijker te rijden.

Moet Sainz achteraan starten?

Sainz kreeg vrijdag overigens kort voor de eerste training een gridstraf van tien plekken, omdat zijn team ervoor koos om nieuwe 'control electronics' te gebruiken, nadat in Oostenrijk zijn wagen in de fik was gevlogen.

De verwachting is dat er nog meer aan zijn bolide wordt vervangen en dat Sainz zondag achteraan start.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl