Gesprongen ramen bij een hotel in Joure na de carbidexplosie
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Taak- en celstraffen geëist tegen tiental voor explosie carbidkanon in Joure

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen tien mannen die betrokken waren bij de ontploffing van een carbidkanon in het centrum van Joure, op Oudjaarsavond twee jaar geleden.

Door de ontploffing liepen huizen en een hotel in de nabije omgeving forse schade op. Niemand raakte gewond, maar de schade liep in de tienduizenden euro's. Zo waren veel ruiten van het hotel gesneuveld. Volgens de eigenaar kostte het herstel 20.000 euro.

Meteen na het incident meldden twaalf betrokkenen, mannen tussen de 21 en 28 jaar, zich bij de politie. Tien van hen staan nu voor de rechter.

De explosie werd gefilmd:

Carbidbom ontploft in Joure: grote ravage, geen gewonden

In de rechtszaal verklaarden de mannen dat ze het kanon, een omgebouwde giertank gevuld met vijf kilo carbid, niet zelf hebben afgevuurd, meldt Omrop Fryslân. Het projectiel zou spontaan zijn ontploft.

Ook de advocaat van de verdachten zegt dat er geen sprake was van opzet, maar van een dom ongeluk. "Ze wilden het kanon afschieten in het park, maar door een onverklaarbare oorzaak is het anders gelopen."

Verder stelt de advocaat dat de verdachten na de explosie hun verantwoordelijkheid hebben genomen. Zo hebben ze zichzelf gemeld bij de politie en regelden ze zelf de schade-afhandeling. Hij vroeg daarom vrijspraak voor alle verdachten.

Justitie gaat wel uit van opzet

Volgens de officier van justitie was er wel degelijk sprake van opzet. "Er was een gezamenlijk plan. De verdachten doen vlak voor de explosie de handen voor de oren en gaan op veilige afstand staan. Bovendien beginnen ze te filmen, omdat ze iets verwachten. Ze hebben willens en weten de explosie veroorzaakt."

Volgens de officier was er geen sprake van een ongeluk maar van "doelbewust en gevaarlijk handelen". "Het is een wonder dat het bij materiële schade is gebleven, het had zomaar anders kunnen aflopen."

Ook zouden de mannen volgens het OM met zijn allen hebben afgesproken wat ze tegen de politie zouden zeggen. "Ze hebben zich verantwoordelijk getoond voor de schade maar aan de andere kant niet voor wat ze hebben gedaan."

Advertentie via Ster.nl