Haagse agenten lopen mee, net buiten het plaatjse Hatert
NOS NieuwsAangepast

Eerste warme dag Vierdaagse, wandelaars naar Wijchen

Een dag later dan gepland begon vanochtend de Nijmeegse Vierdaagse. Om 04.00 uur begonnen de eerste wandelaars vanaf de start- en finishplaats op de Wedren aan hun tocht naar Beuningen en Wijchen.

De ruim 38.000 deelnemers zouden eigenlijk gisteren hun eerste kilometers maken, maar vanwege de hitte werd de eerste wandeldag zondag al geschrapt. Deelnemers hoeven dit jaar dus 'maar' drie dagen te lopen om het Vierdaagsekruis te halen. Enkele honderden wandelaars hebben gisteren wel op eigen initiatief gewandeld.

In Nijmegen werd het gisteren ruim 37 graden. Bij de start vanmorgen was het nog altijd zo'n 25 graden. Vanwege de opnieuw hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid verwacht de organisatie een "uitdagende" wandeldag.

Toch zat de sfeer er vanochtend al meteen goed in:

Driedaagse Vierdaagse van start: 'Eigenlijk is het een voordeel'

Verslaggever Onno Beukers stond vanochtend vroeg in Wijchen bij het eerste verzorgings- en waterpunt. "We gaan er lekker tegenaan", zei een man die in een flink tempo aan de dag begonnen is. "Dit is mijn tempo. Zo loop ik het lekkerst." Rond 06.00 uur passeerde hij Wijchen, samen met andere vijftigkilometerlopers.

Langs de kant van de weg deelden kinderen stukjes fruit uit. Op veel plekken klonk al muziek, en in de kroegen langs de weg werden de eerste biertjes al gedronken. Veel mensen hadden vandaag roze kleding aan, omdat het Roze Woensdag is, voor de zichtbaarheid en acceptatie van de lhbti-gemeenschap.

De wandelaar verwachtte rond 12.00 uur klaar te zijn met zijn tocht van 50 kilometer. Hij is niet een van de mensen die gisteren op eigen initiatief in de hitte wandelden. "Dat vind ik niet verantwoord."

Langs de route van de Vierdaagse protesteren enkele boeren met trekkers en ondersteboven hangende vlaggen tegen het stikstofbeleid:

De Vierdaagse duurt tot en met vrijdag. Morgen passeren de lopers onder meer Groesbeek en de bekende Zevenheuvelenweg. Op de laatste dag gaat de tocht eerst naar Cuijk; daarna is er de intocht op de Via Gladiola.

De oudste deelnemer is dit jaar Hub Mooren (90). In de video vertelt hij over zijn vierdaagsegevoel:

Hub (90) is de oudste deelnemer aan de Vierdaagse: 'ik moet en zal het halen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl