De bosbrand in de buurt van Landiras, afgelopen woensdag
NOS Nieuws

Bosbranden teisteren Zuid-Europa, 11.000 mensen geëvacueerd bij Bordeaux

De twee grote bosbranden in de buurt van Bordeaux zijn nog altijd niet onder controle. Het vuur heeft inmiddels ruim 7650 hectare natuur verwoest, ruim 2300 meer dan gisteren. Ook andere landen rond de Middellandse Zee kampen met bosbranden, die zich door de droogte snel verspreiden.

De branden in Frankrijk woeden in het departement Gironde, bij La Teste-de-Buch en Landiras. Afgelopen nacht moesten honderden mensen worden geëvacueerd uit plaatsjes in de buurt van Landiras. Het aantal evacuees is opgelopen tot ruim elfduizend, onder wie zesduizend kampeerders en vierduizend inwoners van de plaats Cazaux.

De kampeerders werden onder meer ondergebracht in een conferentiecentrum, maar kunnen voorlopig niet terug om hun spullen op te halen. "Absoluut onmogelijk", zei een lokale functionaris daarover. De meeste vakantiegangers zijn naar huis teruggekeerd of hebben elders onderdak gevonden, bijvoorbeeld bij gastgezinnen.

Meer dan duizend brandweerlieden zijn bezig met het bestrijden van de branden, die dinsdag uitbraken. Ze krijgen hulp van negen blusvliegtuigen. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

Bij de Franse zuidkust ontstond gisteren een brand in de buurt van Avignon. Daar is zo'n duizend hectare natuur afgebrand, maar het vuur is inmiddels onder controle.

Het vuur verspreidt zich snel door langdurige droogte, hoge temperaturen en een stevige wind. In het zuiden van Frankrijk worden vandaag op sommige plaatsen temperaturen van 40 graden verwacht, temperaturen die in sommige Spaanse regio's nog worden overschreden.

Vooral in Andalusië en Extremadura is het zinderend heet. Bosbranden hebben in totaal ruim 6000 hectare in de as gelegd in de westelijke regio's Extremadura en Castilië en León. Inwoners van een aantal dorpen zijn geëvacueerd.

47 graden

In Portugal is dit jaar al ruim 30.000 hectare in vlammen op gegaan, het hoogste aantal sinds 2017. In het land zijn op zo'n tien plekken natuurbranden.

Net als in andere landen wordt het blussen in Portugal bemoeilijkt door de harde wind, droogte en hitte. Gisteren werd het op meerdere plekken 45 graden en bij een weerstation werd zelfs 47 graden geregistreerd, schrijven Portugese media. Dat betekent een julirecord voor het vasteland.

Ook in Italië zijn bosbranden gemeld. Afgelopen nacht was er een brand bij Frauwaal in de provincie Zuid-Tirol. Die was na enkele uren onder controle. Gisteravond meldde de brandweer een grote bosbrand bij Genua te hebben bestreden. Ook aan de noordkant van het bij toeristen populaire Gardameer waren de afgelopen week meerdere branden.

Zo zien de bosbranden in Zuid-Europa eruit:

Hoe het zuiden van Europa strijdt tegen bosbranden

Marokkaans dorp verwoest

Aan de andere kant van de Middellandse Zee kampt Marokko eveneens met temperaturen van boven de 40 graden. In het noorden van het land woeden bosbranden in moeilijk toegankelijk gebied.

In de provincies Larache en Taza zijn zo'n 500 gezinnen uit voorzorg geëvacueerd. Een dorp in de buurt van Ksar Sghir werd door het vuur verwoest, maar voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

Dit zijn beelden van de branden in Marokko:

  • AFP
    Rook stijgt op van bosbranden in het noorden van Marokko
  • AFP
    Bj het blussen wordt een vliegtuig ingezet
  • AFP
    Evacuaties uit een dorp in de regio Ksar Sghir

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl