AP
NOS NieuwsAangepast

Zeker 21 doden bij Russische raketaanval ver van front in Oekraïne

In de Oekraïense stad Vinnytsja zijn zeker 21 doden gevallen bij een Russische raketaanval. De stad ligt zo'n 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, ver weg van de frontlinie in het oosten en zuiden van Oekraïne.

De drie raketten zouden kantoren en appartementencomplexen hebben geraakt. Onder de doden zouden ook drie kinderen zijn. Daarnaast raakten zeker 91 mensen gewond en worden 42 mensen vermist, meldt de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken.

Dit meisje, een peuter, zou een van de gedode kinderen zijn. Haar kleding en de kinderwagen komen overeen met bevestigde beelden van een gedood kind die door de Oekraïense autoriteiten zijn verspreid. Het filmpje zou op de dag van de aanval zijn opgenomen, maar dat is niet bevestigd.

De raketten zouden zijn afgevuurd vanaf een onderzeeër in de Zwarte Zee. Minister van Buitenlandse Zaken Koeleba spreekt op Twitter van een nieuwe oorlogsmisdaad van Rusland.

Reddingswerkers halen lichamen onder het puin vandaan:

Doden en gewonden na Russische raketaanval in Oekraïense stad Vinnytsja

Volgens Margarita Simonjan, hoofdredacteur van de internationaal opererende staatstelevisiezender RT, heeft het Russische ministerie van Defensie de aanval op Vinnytsia vandaag bevestigd. Het ministerie beweert dat het een gerichte aanval zou zijn op een concertzaal in de stad. Die zou volgens de Russen omgebouwd zijn tot een "tijdelijk nazi-hoofdkantoor".

Ook meldt Moskou dat het Russische leger in de regio Charkov twee Oekraïense gevechtsvliegtuigen heeft neergehaald en dat er twee houwitsers zijn vernietigd die door de Verenigde Staten aan Oekraïne zijn geleverd.

Daarnaast is volgens het Russische ministerie van Defensie een fabriek in de zuidelijke stad Zaporizja getroffen. Daarbij zouden Oekraïense gevechtsvoertuigen zijn geraakt.

Referendum ophanden

Ondertussen worden in steeds meer door Rusland bezette regio's in Oekraïne plannen gemaakt voor referenda. Volgens het Russische persbureau RIA Novosti is het in de regio Zaporizja de bedoeling om in de eerste helft van september onder inwoners een stemming te houden over annexatie door Rusland.

Het grootste deel van die regio is in Russische handen; de gelijknamige stad staat nog onder controle van het Oekraïense leger. Volgens een lokale bestuurder komt het referendum er hoe dan ook, ook als Rusland niet de hele regio in handen krijgt.

Ook in de regio Cherson zijn er plannen voor een referendum later dit jaar. Beide regio's worden sinds de inname 'gerussificeerd': kinderen die er geboren worden krijgen automatisch het Russische staatsburgerschap, straatnamen worden hernoemd en er wordt geprobeerd de roebel in te voeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl