Premier Rutte in Irpin
NOS NieuwsAangepast

Premier Rutte bezoekt Kiev: 'Belangrijk om zelf te zien'

Premier Rutte brengt vandaag een bezoek aan Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Met zijn bezoek wil hij vooral steun betuigen aan de Oekraïense bevolking en de regering van president Zelensky, die hij heeft gesproken.

"We hebben natuurlijk allemaal de foto's gezien, maar om hier zelf te staan...", zei Rutte bij een bezoek aan de verwoeste stad Irpin. "Het totaal tegenovergestelde van beschaving, van fatsoen. Dat het ene land het andere land binnenvalt en dit soort enorme chaos aanricht. Zoveel mensen zijn omgekomen. Het is echt verschrikkelijk."

Begeleid door de burgemeester kreeg Rutte te horen over de belegering van de stad, de opvang van gevluchte burgers en de herstelwerkzaamheden die inmiddels zijn begonnen. Zo werd hem verteld dat er geen enkele school zonder schade de strijd was doorgekomen, maar men hoopt toch op 1 september alle kinderen weer te kunnen verwelkomen. In Borodyanka sprak hij ook met de burgemeester.

Rutte sprak in Irpin met de pers bij een gebombardeerd flatgebouw:

Rutte bezoekt kapotgeschoten Irpin: 'Dit is de reden dat we Oekraïne blijven helpen'

Het is de eerste keer dat Rutte Oekraïne bezoekt sinds het land op 24 februari werd aangevallen door buurland Rusland. In mei heeft minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken al wel een bezoek gebracht aan het land.

In juni bezochten de Franse president Macron, de Duitse bondskanselier Scholz en de Italiaanse premier Draghi Kiev om te praten met Zelensky.

In de middag volgde een persconferentie met president Zelensky. Daar ging onder meer over de Nederlandse steun aan het land.

Premier Rutte belooft meer wapens en steun aan Oekraïne: 'Niet passief toekijken'

Nederland heeft tot nu toe voor ruim 172,7 miljoen euro aan militaire goederen geleverd, zo meldde minister Ollongren van Defensie onlangs aan de Tweede Kamer. Er worden nog drie extra pantserhouwitsers naar Oekraïne gestuurd en daarmee komt het aantal in totaal op acht. Het gaat om het zwaarste geschut van de Nederlandse landmacht.

Op de vraag of Nederland nog meer kan doen, antwoordde Rutte dat Nederland nu al ten koste van de eigen voorraden levert. "Ook Nederland zal voorraden moeten gaan aanvullen, maar het is zo belangrijk dat we nu hier helpen en ervoor zorgen dat Oekraïne zich kan verdedigen", zei de premier. "Het stopt niet."

 • NOS
  Rutte in Irpin
 • NOS
  Rutte in Irpin
 • NOS
 • NOS
  Rutte bekijkt een filmpje van hoe Irpin werd aangevallen
 • NOS
  Rutte in Irpin

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl