Plastic in vlees, bloed en melk van boerderijdieren, wijst steekproef uit
Zo'n 80 procent van de door wetenschappers geteste vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren bevat microplastics, blijkt uit een steekproef uitgevoerd door de Vrije Universiteit in Amsterdam in opdracht van de Plastic Soup Foundation. Plastic werd aangetroffen in vlees, bloed en melk van koeien en varkens.
Dat is mogelijk het gevolg van plastic in het voer van de dieren: in álle twaalf monsters van voederpellets en versnipperd voer bleek plastic te zitten. In het verse voedsel werd geen plastic gevonden.
Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken plastic deeltjes te bevatten, en in vijf van de acht varkensvleesmonsters zat ten minste één soort plastic. In 18 van de 25 geteste melkmonsters werd plastic aangetroffen.
Er werden ook kleine hoeveelheden van minstens drie soorten plastic gevonden in het bloed van alle onderzochte dieren: twaalf koeien en twaalf varkens.
De Plastic Soup Foundation noemt de resultaten "schokkend". Maria Westerbos, directeur van de milieuorganisatie: "Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics."
"Ook is duidelijk dat de boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn", stelt Westerbos. Volgens haar lijkt het erop dat het veevoer vervuild is geraakt doordat restproducten van bijvoorbeeld supermarkten soms met verpakking en al worden verwerkt tot veevoer. "Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf. Hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic."
De Plastic Soup Foundation is een petitie gestart waarin minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wordt opgeroepen de consument te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is.