Hockeyvrouwen groepswinnaar op WK na zege op feestende debutant Chili

Hockeyvrouwen groepswinnaar op WK na zege op debutant Chili

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn bij het WK door een 3-1 overwinning op Chili groepswinnaar geworden in poule A. De Chileense vrouwen verkochten hun huid duur, de beslissing viel pas ver in de tweede helft.

Voor WK-debutant Chili kon de avond vooraf al niet meer stuk. Door de nederlaag van Ierland was de ploeg van bondscoach Sergio Vigil al verzekerd van minimaal plek drie in de poule en dus een tussenwedstrijd tegen de nummer twee uit poule D. Die spelen ze aanstaande zaterdag in Amsterdam.

Nederland speelt volgende week dinsdag de kwartfinale. De tegenstander is nog niet bekend.

Bekijk hier de interviews na afloop van de wedstrijd:

Aan het einde van het eerste kwart brak Nederland de ban. De strafcorner van Frédérique Matla werd niet voldoende gekeerd door keepster Claudia Schuler. De rebound werd binnen gewerkt door Lidewij Welten en zij zette Oranje op voorsprong.

Nederland had een overwicht, maar wist niet verder uit te lopen. Sterker nog, in het tweede kwart scoorde de WK-verrassing uit Zuid-Amerika. Nederland kreeg een kans, verloor de bal en schakelde niet snel genoeg om. Uit een goed uitgevoerde counter maakte Francisca Tala de gelijkmaker.

Comeback De Goede compleet

In het derde kwart was het spelbeeld hetzelfde. Nederland bleef aanvallen en Chili verdedigde. Drie minuten voor het einde van kwart drie brak Yibbi Jansen de ban. Daar was wel een keepersfout voor nodig. Keepster Natalia Salvador zag het schot van Jansen via haar stick in het doel belanden.

In het derde kwart maakte de van een blessure teruggekeerde Eva de Goede haar comeback compleet door met een fraaie treffer van de rand van de cirkel de 3-1 te maken. Het was niet alleen een mooi moment voor De Goede, maar ook de beslissing van de wedstrijd.

De Goede scheurde ruim zeven maanden geleden de voorste kruisband van haar rechterknie af. Nu is ze terug in het nationale team en ze is dus meteen weer belangrijk.

Eva de Goede scoort de 3-1