NOS Sport

Hockeysters op drempel kwartfinales WK na winst in sleutelduel met Duitsland

Het moet wel heel gek lopen, willen de Oranjehockeysters nog naast de groepswinst grijpen op het WK. Het sleutelduel met Duitsland werd in Amstelveen met ruime cijfers gewonnen (3-1).

Hockeysters winnen op WK ook sleutelduel met Duitsland

De vier groepswinnaars ontlopen een tussenronde, maar hebben wel een langere onderbreking tussen de groepsfase en de kwartfinale. Nee, voor bondscoach Jamilon Mülders was er absoluut geen vrees dat zijn speelsters tijdens een langere pauze hun ritme zouden kwijtraken. Gewoon elke wedstrijd proberen te winnen, was het devies.

Ook al zong Mülders vooraf het Duitse volkslied van zijn vaderland mee, sentimenten telden voor hem niet.

Vanaf minuut 1 de regie

En dat straalde Nederland ook vanaf de eerste minuut uit, toen Maria Verschoor met een harde backhand het vuur opende op het doel van Julia Sonntag. Lidewij Welten kreeg een grote kans en daarna ook Felice Albers, na een fraaie sleep. Pas met een beetje geluk viel daarna de onvermijdelijke treffer van Marloes Keetels, die een voorzet uit de kluts terug voor haar stick kreeg en kon scoren.

Keetels, de stille kracht van Oranje die bezig is aan haar laatste weken als hockeyster. Die ook nu weer de balans moest bewaken in de ploeg, wat na de zege op Ierland volgens Mülders ook het belangrijkste verbeterpunt was om hoge ogen te kunnen gooien in het verloop van het toernooi.

Bekijk hier de interviews met bondscoach Jamilon Mülders en aanvaller Maria Verschoor:

En scoren, dat mocht ook wel wat vaker. Want het duurde lang voordat Oranje definitief afstand had genomen. Zo lang zelfs, dat Duitsland mocht blijven hopen op een resultaat en langzaam ook kansjes begon te krijgen om terug te komen in het duel.

In het laatste kwart maakte Nederland aan alle twijfel een einde, toen Freeke Moes de bal kort na weer een gemiste kans tussen de benen van Sonntag door mikte. Uit een rebound maakte Verschoor ook nog Oranjes derde, voordat Nike Lorenz keepster Josine Koning passeerde. Koning, die om de beurt met Anne Veenendaal het doel mag verdedigen.

Formaliteit

Nederland kan woensdag tegen Chili de groepswinst en kwartfinaleplaats veiligstellen. Een formaliteit gezien de krachtsverhoudingen en de vorm van de ploeg. Vanaf de halve finale zijn de wedstrijden in het Spaanse Terrassa, die andere speelstad van dit WK.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl