Vreugde bij de Chileense hockeysters
NOS Sport

WK-verrassing Chili gaat tegen Oranje voor volgende ronde: 'Nog maar het begin'

Op het wereldkampioenschap hockey in Amstelveen ontpopt Chili zich tot de grootste verrassing. Dinsdag versloeg het met 1-0 nipt Ierland, finalist van de vorige editie. Woensdagavond neemt de hockeydwerg het op tegen de regerend kampioen: Nederland.

Door de overwinning op de Ieren heeft debutant Chili zelfs nog kans om een ronde verder te komen. Bij winst op Nederland zullen ze bij de eerste twee eindigen, maar ook bij een nederlaag heeft de stuntploeg nog kans op de volgende ronde. Dan mag Ierland niet winnen van Duitsland in de andere poulewedstrijd.

Ook al is het Zuid-Amerikaanse land de laagst geplaatste deelnemer, ze lieten in hun laatste wedstrijd zien niet voor spek en bonen mee te doen. Na een een 4-1 nederlaag tegen Duitsland was er dus de zege tegen Ierland.

We komen niet om mee te doen, we komen om mee te strijden.

Sergio Vigil, bondscoach van Chili

Keepster Natalia Salvador hoopt dat haar team kans maakt op meer: "We zullen heel hard werken als team en dan zien we wel waar we eindigen. Onze grootste kracht is dat we een superhecht team zijn en elkaar alles gunnen. Iedereen is gemotiveerd om alles uit het WK te halen."

De Chileense bondscoach, de ervaren Argentijn Sergio Vigil, zei voor het toernooi tegen zijn speelsters: "We komen niet om mee te doen, we komen om mee te strijden." Vigil is in tegenstelling tot zijn ploeg geen debutant op het WK. Integendeel: met het Argentijnse vrouwenteam won hij onder andere goud op het WK van 2002 en zilver op de Olympische Spelen van 2000.

Chili op het WK Hockey in Amstelveen

Volgens Salvador heeft de coach er sinds zijn komst voor gezorgd dat de ploeg durft te dromen van het spelen op een WK en Olympische Spelen. "Hij is een erg gepassioneerde coach die van ons eist altijd hard te werken en beter te worden. Hij haalt het beste uit ons team naar boven, zonder hem zouden we hier nu niet staan."

'Kijken ogen uit'

Salvador legt uit waarom haar land wel en Amerika niet op het WK aanwezig is: "We mochten de Pan American Cup organiseren. Thuis spelen motiveerde ons nog meer. Ik denk dat alles dit jaar precies goed op zijn plaats viel." De Amerikaanse vrouwen werden na shoot-outs uitgeschakeld en daarom is Chili nu in Nederland en de VS niet.

Salvador geniet met haar ploeg van de sfeer op het WK. Zij heeft de hockeysfeer hier al meegemaakt toen ze in april met haar Spaanse club Junior de Euro Hockey League speelde in het Wagener Stadion in Amstelveen en brons won. Salvador: "De EHL was een waanzinnige ervaring. Het is een geweldig stadion met geweldige fans. Voor de meesten uit ons team is het de eerste keer dat ze in het Wagener Stadion spelen. Iedereen kijkt zijn ogen uit."

Bekijk in de video hieronder hoe Salvador met Junior maar net verloor van Amsterdam in de halve finales van de EHL:

Hockeysters Amsterdam met moeite naar finale EHL, waarin Den Bosch wacht

Nederland is op het WK al door naar de volgende ronde. Chili kan op verschillende manieren verder komen. Bij een overwinning zijn ze sowieso door. Bij een nederlaag zijn ze afhankelijk van het resultaat van de Ieren. Als die niet winnen van Duitsland, wordt Chili derde en mogen ze een cross-over wedstrijd spelen tegen de nummer drie van poule B.

De wedstrijd tussen Chili en Nederland begint vanavond om 19.30 uur, een samenvatting is na afloop te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Kijk hier naar de samenvatting van de vorige groepswedstrijd van Nederland, tegen Duitsland:

Hockeysters winnen op WK ook sleutelduel met Duitsland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl