serval
NOS Nieuws

Serval en stokstaartje straks niet meer toegestaan als huisdier

Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.

Minister Staghouwer van Landbouw wil op die manier het dierenwelzijn in Nederland verbeteren. De zogeheten 'positieflijst' is opgesteld op advies van een groep onafhankelijke wetenschappers. Zij hebben een groot aantal zoogdiersoorten die in Nederland gehouden worden beoordeeld op risicofactoren.

Naast het dierenwelzijn is daarbij gekeken naar de risico's op letsel bij mensen veroorzaakt door de dieren en hoe groot de kans is dat ze ziektes overbrengen (zoönosen). Dierenwinkels mogen straks alleen nog dieren verkopen die op de lijst staan. De meeste 'gewone' huisdieren staan wel op de lijst, zoals honden, katten, cavia's en konijnen. Daarnaast blijven dieren als de alpaca, bunzing, bleke gerbil, Chinese waterree en de waterbuffel toegestaan als huis- of hobbydier.

De serval hoort thuis op de savannes en open graslanden in Afrika, maar wordt ook steeds vaker in Nederland gehouden. Het dier met de grote oren en gestippelde vacht wordt gebruikt om mee te pronken op sociale media. Onlangs was er nog een zoektocht naar een ontsnapte serval in Hilversum.

Volgens Staghouwer is de lijst "een grote stap" in het verbeteren van het dierenwelzijn. "Ik besef dat de lijst impact heeft op zowel houders die nu met veel liefde en plezier dieren houden als voor de sector. Maar we willen het welzijn van het dier zelf en de veiligheid van de mens vooropstellen." Dierentuinen en wildopvangcentra zijn uitgezonderd van de maatregel.

Dumpen in natuur voorkomen

Er gaat een overgangstermijn gelden. Wie op 1 januari 2024 nog een dier in huis heeft dat niet op de lijst staat, mag het gewoon houden totdat het is doodgegaan of het dier ergens anders onderbrengen. Staghouwer wil zo voorkomen dat de dieren worden gedumpt in de natuur, wat schadelijk kan zijn voor ecosystemen.

De overheid probeert al langer paal en perk te stellen aan het houden van huisdieren die daar eigenlijk niet geschikt voor zijn. In 2015 werd ook al een lijst opgesteld met toegestane dieren, maar daar haalde de rechter een streep door omdat die niet zorgvuldig tot stand was gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl