Een Wallabie met jong
NOS Nieuws

Stichting AAP vindt 53 exoten in Nederlandse huisdierenhandel

In drie maanden tijd zijn in Nederland via verschillende verkoopkanalen 53 verschillende exotische zoogdiersoorten aangeboden. Stichting AAP deed onderzoek naar de handel in exotische zoogdieren omdat het aantal opvangaanvragen sinds 2010 is verdrievoudigd.

Ze keken op verschillende verkoopkanalen, waaronder Facebook, Marktplaats en exotische dierenbeurzen wat voor dieren werden aangeboden. Het werkelijk aantal verkochte dieren werd niet gemeten, wel de diversiteit van het aanbod.

Er werden soorten aangetroffen als de steppenzebra, verschillende soorten apen, tenreks, wallabies, jakken, dromedarissen, en heel veel alpaca's. Een aantal van deze soorten zijn verboden op basis van de Regeling Natuurbescherming.

  • Arjan Haverkamp Flickr
    Degoes
  • Jerry Oldenettel
    Tenrek/Flickr
  • Bouke Ten Cate / Wikimedia Commons
    Relmuis
  • Ouwesok / Flickr

Internet bleek veruit het belangrijkste handelskanaal voor exotische zoogdieren. 46 van de 53 exotische zoogdieren werden via Marktplaats en Facebook aangeboden. Veel van die dieren komen uiteindelijk bij Stichting AAP terecht als hun eigenaar er niet voor blijkt te kunnen zorgen.

Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming komen regelmatig verwaarloosde exotische dieren tegen omdat deze dieren bijzonder complexe behoeften hebben waarin huishoudens onvoldoende kunnen voorzien.

Bekijk hieronder de top 10 van de meest geredde dieren uit Nederlandse huishoudens bij AAP:

Top 10 meest geredde dieren uit Nederlandse huishoudens door Stichting AAP

Zoogdiersoort Aantal
1 Degoe 86
2 Boomeekhoorn 40
3 Witoorpenseelaap 35
4 Relmuis 30
5 Stinkdier 12
6 Zwartstaart Prairiehond 11
7 Witbuikegel 11
8 Suikereekhoorn 8
9 Stokstaartje 8
10 Aziatische kleinklauwotter 6

Stichting AAP maakt zich al tientallen jaren hard voor een zogenaamde 'Positieflijst' van huisdieren in Nederland. Hierop moeten de dieren komen te staan die voor iedereen goed te houden zijn, makkelijk verzorgd kunnen worden en die veilig kunnen leven bij mensen thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl