Blokkade bij de Jumbo in Beilen
NOS NieuwsAangepast

'Liever de schappen leeg, dan snelwegen dichtzetten'

Door heel het land blokkeren protesterende boeren distributiecentra van supermarktketens. Onder meer bij de Albert Heijn in Zaandam, Lidls in Almere en Oosterhout, alle vijf Jumbo-centra in het land en de kleinere keten Boni in Nijkerk verhinderen trekkers dat vrachtwagens kunnen laden en lossen.

Een chauffeur die vastzit bij een distributiecentrum in Nijkerk heeft begrip voor de emoties van de actievoerders, maar zet vraagtekens bij deze vorm. "Of het protest op deze locatie zin heeft? Ik vind het twijfelachtig," zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Ze houden het protest netjes, maar ik zou er wel af willen."

Hoelang de acties gaan duren is nog niet bekend. Op verschillende plekken spreken betogers het voornemen uit dagen te blijven staan.

"De boeren hebben zelf niet echt een verwachting hoelang ze hier willen staan. De een heeft het over de hele dag, maar ik heb ook een week gehoord", zegt RTV Drenthe-verslaggever Mathijs Renkema. "Anderen zeiden: we blijven hier net zolang staan tot het probleem is opgelost."

Bezoek van de politie

Of dat grootspraak is, is nog niet duidelijk. Renkema zag in ieder geval weinig voorbereiding voor een langer protest. "Het is niet zo dat ze heel veel proviand mee hebben. Ik vraag me af hoe ze het een week willen volhouden."

"De boeren drinken koffie en luisteren naar voornamelijk Nederlandstalige muziek", vervolgt Renkema. "Ze lijken in afwachting van wat komen gaat, naar alle waarschijnlijkheid een bezoek van de politie."

Bij het Zaanse distributiecentrum van Albert Heijn zegt een van de boeren ook dagen te willen blijven. "We hebben afgesproken dat we overal tegelijk heen gaan. Het is de bedoeling dat we drie dagen blijven staan." Door tekorten te laten ontstaan in de supermarkten willen de boeren het belang van hun werk onderstrepen.

"Liever de schappen leeg dan de snelwegen dichtzetten", redeneert deze boer:

'We blijven hier drie dagen staan'

In Zaandam kregen de boeren van de burgemeester te horen gekregen dat het protest op deze plek is verboden; ze trekken daarop naar het gemeentehuis in Haarlem. In Veghel had de burgemeester dezelfde boodschap: in gesprek met de boeren legde hij uit dat demonstreren mag, maar blokkeren niet.

De gevolgen van de blokkades kunnen mensen vandaag al merken, vertelde Marc Jansen, directeur van Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Verse producten, brood, groente, fruit, daar zullen mensen vandaag al moeten misgrijpen omdat dat vannacht normaal gesproken bezorgd zou worden en dat is niet gebeurd."

RTV Oost-verslaggever Mark Bakker sprak bij een geblokkeerd verdeelcentrum in Zwolle een vrachtwagenchauffeur die tevergeefs hoopte vanmorgen vroeg nog op tijd te zijn. "Hij hoopte zijn koffie en chocolade nog te lossen, maar staat hier nu toch in de rij. Het ziet ernaar uit dat hij voorlopig zijn lading niet kan lossen."

Het CBL roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen. De supermarkten benadrukken dat zij geen partij zijn in het stikstofconflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl