ANP
NOS Sport

Ook Van de Zandschulp na winst op Gasquet naar laatste 16 op Wimbledon

Botic van de Zandschulp heeft zich op Wimbledon, net als eerder zijn landgenoot Tim van Rijthoven, genesteld bij de laatste zestien. De nummer 21 van de plaatsingslijst had de grootste moeite met routinier Richard Gasquet (en de windvlagen die over het speelveld dwarrelden), maar trok uiteindelijk wel aan het langste eind: 7-5, 2-6, 7-6 (7), 6-2.

Moet Van Rijthoven het morgen in de vierde ronde opnemen tegen toernooifavoriet Novak Djokovic, Van de Zandschulp wacht maandag waarschijnlijk een treffen met Rafael Nadal, die later op de zaterdag nog speelt tegen de Italiaan Lorenzo Sonego.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat twee Nederlandse mannen zo ver komen op het Londense gras. Destijds schaarden Sjeng Schalken en Richard Krajicek zich onder de laatste zestien tennissers op Wimbledon.

Stroeve start

Doordat de eerste (vrouwen)partij op baan 2 al binnen een uur beslecht was, moest Van de Zandschulp eerder aan de bak dan in de planning lag. Wellicht was dat mede debet aan zijn stroeve start. Al in zijn eerste opslagbeurt ging het, ondanks een 30-0 voorsprong, door enkele slordigheden mis.

AFP
Richard Gasquet

Omdat Gasquet (ATP-69) onderweg twee breakpunten overleefde, mocht de 36-jarige Fransman op 5-3 voor de eerste set serveren. Van de Zandschulp (ATP-25) legde zich niet zonder slag of stoot neer bij de gang van zaken en kreeg bovendien onverwachte hulp van zijn opponent, die vijf setpunten onbenut liet en ook nog eens enkele dubbele fouten produceerde. Met twee stuks op rij leverde hij zelfs de game in.

De rebreak bleek voor Van de Zandschulp het sein om de regie nog wat strakker in handen te nemen. Vooral met zijn ziedende forehand dreef hij Gasquet, bezig aan zijn vijftiende Wimbledon, keer op keer tot wanhoop. Een nieuwe break volgde, waarna de 26-jarige Veenendaler de set met een lovegame binnenhaalde.

AFP
Richard Gasquet baalt

Even leek het verzet bij Gasquet gebroken. De schijn bedroog echter. De Fransman, die de eerste (Nottingham, 2005) en laatste (Rosmalen, 2018) van zijn vijftien ATP-titels op gras veroverde, rechtte de rug.

Hij werkte zelf vier breakpunten weg, maar sloeg tot tweemaal toe wel toe op de service van de mopperende Van de Zandschulp, die het regelmatig aan de stok had met de wind.

Met grootste moeite plaatst Van de Zandschulp zich bij de laatste zestien op Wimbledon

De derde set begon Van de Zandschulp voortvarend met een break, maar dat bleek niet voldoende om een tiebreak te voorkomen. Daarin verzuimde Gasquet. die tot dan niet over meevallers te klagen had, naar 6-3 uit te lopen. Met een dubbele fout liet hij de hoop op een goede afloop levend bij Van de Zandschulp, die prompt langszij kwam en op zijn tweede setpunt toesloeg.

De gewonnen tiebreak gaf Van de Zandschulp vleugels. Met een prachtige lob brak hij Gasquet in de vierde game op love, waarna de Fransman de handdoek in ring gooide.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl