Xi Jingpin heeft John Lee (met mondkapje) beëdigd als nieuwe leider van Hongkong
NOS Nieuws

Xi Jinping over Hongkong: 'Geen reden om systeem te veranderen'

De Chinese president Xi Jinping heeft vandaag zijn visie op het bestuursmodel van Hongkong van "één land, twee systemen" verdedigd. In een toespraak in de stadstaat ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van de Britse overdracht van Hongkong aan China noemde Xi het een "algemeen erkend succes."

"Er is geen reden om zo'n goed systeem te veranderen en het moet lange tijd worden gehandhaafd", zei hij, in wat leek op een poging om de inwoners gerust te stellen dat Hongkong hun relatieve vrijheden ten opzichte van China kunnen behouden.

Tegelijkertijd benadrukte de president dat Hongkong het Chinese leiderschap moet respecteren. Hij waarschuwde ook dat er geen tolerantie is voor activiteiten die worden gezien als een bedreiging voor de soevereiniteit en stabiliteit van China.

Het ceremoniële hijsen van de vlaggen van Hongkong en China gebeurde tijdens een flinke storm:

Hongkong 25 jaar weer terug bij China

De maanden van prodemocratische protesten in 2019 worden door de regerende Communistische Partij van China als zo'n bedreiging gezien. Om een einde maken aan de langdurige onrust in Hongkong, voerde Peking een 'nationale veiligheidswet' in.

Nieuwe leider Hongkong was veiligheidschef

Die wet werd vervolgens gebruikt om tientallen activisten, mediafiguren en aanhangers van democratie te arresteren. Ook werden verkiezingswetten aangepast om oppositiepolitici die niet vaderlandslievend genoeg worden geacht uit de macht van de stad te houden. Door de veranderingen zijn afwijkende stemmen in de stad vrijwel verdwenen.

Xi beëdigde ook de nieuwe leider van Hongkong, John Lee. Als veiligheidschef overzag Lee het hardhandige optreden van de lokale politie en regering tegen prodemocratische activisten tijdens de massale protesten in 2019.

Het bezoek van Xi aan Hongkong is het eerste keer in vijf jaar tijd en zijn eerste buiten het Chinese vasteland sinds het begin van de coronacrisis. Tijdens zijn laatste bezoek werd er nog op grote schaal gedemonstreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl