Opslag van sperma in een vruchtbaarheidskliniek (archief)
NOS Nieuws

Opnieuw gynaecoloog die eigen zaad gebruikte om vrouwen zwanger te maken

Een Brabantse gynaecoloog heeft eind jaren 80 en begin jaren 90 zijn eigen sperma gebruikt om zeker drie kinderen te verwekken bij vrouwen met een kinderwens. Arts Henk Ruis zegt in de Volkskrant dat hij dat niet bewust deed. "Het was een totale verrassing."

Ruis (71) was behandelaar bij Stichting Geertgen uit Elsendorp, nu vruchtbaarheidskliniek Nij Geertgen. Zijn naam is door de kliniek naar buiten gebracht om mogelijke andere donorkinderen te helpen bij de zoektocht naar hun biologische vader.

De kinderen van wie bekend is dat Ruis de vader is, werden geboren tussen 1988 en 1992. Bij een van hen was met de ouders afgesproken dat er zaad van de opvoedvader te gebruiken en niet van een anonieme donor, meldt Stichting Fiom, waar mensen met vragen over hun afstamming terechtkunnen.

De stichting zegt dat Ruis heeft meegewerkt aan dna-onderzoek, nadat iemand zich dit jaar had gemeld die vermoedde dat hij zijn of haar vader was. Na verder onderzoek kwamen nog twee matches boven.

Contact met kinderen

Ruis noemt het tegen de NOS een kwalijke zaak die niet had mogen gebeuren. Hij zegt dat hij met twee van de drie kinderen contact heeft. De arts ontkent opzet en zegt dat het steeds per ongeluk is gegaan. "Het enige wat ik kan verzinnen, is dat het zaad verwisseld is."

Hij zegt dat de faciliteiten in het laboratorium nog niet zo goed geregeld waren als nu. "De techniek was nieuw, het lab was klein en er was geen permanent toezicht. Ik deed alles zelf."

Nu vijf artsen bekend

Kliniek Nij Geertgen stelt dat het onjuist is wat de wensouders en de kinderen is overkomen en zegt dat de impact begrijpelijkerwijs groot is. Onlangs noemde de kliniek het al onacceptabel wanneer een arts tegelijkertijd behandelaar én spermadonor is geweest, ook toen er nog anoniem kon worden gedoneerd. "Er bestond weliswaar geen regelgeving rondom donorconceptie, maar ook toen was het medisch-ethisch gezien onjuist om eigen zaad te gebruiken zonder de wensouders daarover te informeren en om toestemming te vragen."

Ruis was niet de enige vruchtbaarheidsarts die kinderen verwekte met eigen zaad. Eerder kwam de zaak van Jan Karbaat naar buiten, die vader bleek van tientallen kinderen. Daarna werden de namen van nog drie artsen bekend, die werkten in Den Bosch, Zwolle en Leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl