Migranten protesteren in Rabat tegen de acties van de Marokkaanse en Spaanse grenspolitie tijdens de bestorming van Melilla op 24 juni.

Mensenrechtenorganisaties willen duidelijkheid over slachtoffers Melilla

Mensenrechtenorganisaties eisen een onafhankelijk onderzoek naar de acties van de Marokkaanse en Spaanse grenspolitie tijdens de bestorming van Melilla op 24 juni. Honderden migranten probeerden toen het zwaarbewapende hek om de Spaanse exclave in Noord-Marokko te beklimmen maar werden tegengehouden door grensbewaking. Volgens de Marokkaanse overheid zijn er 23 doden gevallen, lokale hulporganisaties zeggen dat dit aantal hoger ligt.

De Marokkaanse overheid verklaart dat de slachtoffers zijn omgekomen doordat ze van het hek zijn gevallen of in de menigte onder de voet zijn gelopen. Mensenrechtenorganisaties sluiten niet uit dat er doden zijn gevallen door toedoen van de grenspolitie.

Melilla is een stukje Spanje, en dus ook een stukje Europese Unie, op het Afrikaanse continent. Iedereen die op Europees grondgebied aankomt, heeft volgens internationale wetgeving recht op een asielprocedure. Daarom probeerden de migranten, die vooral uit Sudan en Tsjaad komen, Melilla binnen te komen.

Wapenstokken en traangas

Op internet gaan beelden rond van politieagenten die bewapend met wapenstokken en traangas de rennende migranten proberen tegen te houden. In andere video's is te zien hoe tientallen lichamen, sommige bebloed, op de grond liggen, omringd door Marokkaanse agenten. Eén video toont hoe een agent een liggende man met zijn wapenstok een klap geeft.

Deze foto van de migranten bij de grens werd door mensenrechtenorganisatie AMDH verspreid:

  • NOS
  • AMDH Nador / Twitter
    Mensenrechtenorganisatie AMDH verspreidde deze foto op sociale media

De Spaanse premier Pedro Sánchez zei vorige week dat de sterfgevallen de schuld waren van "maffiosi en mensensmokkelaars". Hij noemde de bestorming een aanval op Spaans grondgebied en vond dat de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten goed en effectief hadden samengewerkt.

De premier kwam later van deze uitspraak terug, "omdat hij de beelden nog niet had gezien". Het Spaanse Openbaar Ministerie heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenissen.

Open brief

Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH heeft in een brief aan het Openbaar Ministerie van Marokko gevraagd om daar ook een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen te doen. De organisatie schrijft dat de lichamen van de overledenen al worden begraven voordat er enig onderzoek is gedaan, waardoor nooit duidelijk zal worden wat hun doodsoorzaak was.

Ook Amnesty International wil een onderzoek naar het geweld door de grenspolitie. De mensenrechtenorganisatie beschuldigt de Spaanse politie bovendien van het illegaal terugsturen van migranten die Melilla wel hadden bereikt.

"Wij hebben op beelden gezien hoe mogelijke vluchtelingen aan de Marokkaanse politie worden uitgeleverd, zonder enige procedure om te bepalen of ze recht hebben op bescherming. Nadat ze zijn overgeleverd, worden ze opnieuw geslagen door politieagenten."

Meerdere internationale groeperingen, waaronder de Verenigde Naties en een groep Europarlementariërs, hebben zich uitgesproken tegen het grensbeleid van Spanje en Marokko. Commissievoorzitter van de Afrikaanse Unie Moussa Faki Mahamat noemt het "de gewelddadige en vernederende behandeling van Afrikaanse migranten".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl