De nieuwe president links en vertrekkend president Duterte met mondkapje
NOS Nieuws

Zoon van oud-dictator Marcos geïnstalleerd als Filipijnse president

Ferdinand 'Bongbong' Marcos is geïnstalleerd als president van de Filipijnen. De zoon van oud-dictator Ferdinand Marcos won vorige maand ruim de verkiezingen.

Marcos volgt Rodrigo Duterte op die als president bekendstond om zijn keiharde antidrugsbeleid. Zo riep hij ooit politieagenten op om drugsdealers dood te schieten als die zich zouden verzetten tegen hun arrestatie. Dutertes dochter is nu aangesteld als vicepresident.

De nieuwe president liet in een eerste reactie weten dat hij onder meer iets wil doen aan het voedseltekort in zijn land, dat hard is getroffen door corona. De prijzen zijn de afgelopen tijd enorm gestegen, waardoor veel Filipijnen financieel in de problemen komen. Marcos heeft zichzelf direct aangesteld als minister van Landbouw om de agrarische sector meer aandacht te geven.

Dit zijn beelden van de beëdiging:

Zoon oud-dictator geïnstalleerd als president Filipijnen

Complimenten voor dictator Marcos

Verder prees de 64-jarige Marcos zijn vader, Ferdinand Marcos senior, die het land in de jaren 60, 70 en 80 op dictatoriale wijze leidde. "Ik heb ooit een man gekend die zag hoe weinig er was bereikt sinds de onafhankelijkheid. Hij kreeg het voor elkaar", zei Marcos jr. na zijn beëdiging over zijn vader.

Dat is een opmerkelijke uitspraak, omdat tijdens het bewind van zijn vader tienduizenden mensen om het leven kwamen. Marcos senior werd in 1986 tijdens een volksopstand afgezet en vluchtte naar Hawaï. Daar overleed hij in 1989.

Dit is een terugblik van het regime-Marcos:

Terugblik: het regime van Ferdinand Marcos

Marcos zou tijdens zijn regime ook 10 miljard dollar hebben weggesluisd uit de staatskas. Dat geld zou hij onder meer hebben gestoken in juwelen en vastgoed. Over de miljarden zijn vele rechtszaken gevoerd, een deel ervan is teruggevorderd.

Onverwachte comeback

De ruime winst van zoon Marcos, 36 jaar later, wordt gezien als een onverwachte comeback. Critici in de Filipijnen zeggen dat hij jarenlang heeft geprobeerd om het imago van zijn vader wit te wassen en zo president te worden. Dat lijkt te hebben gewerkt.

Op straat wordt de winst met gemengde gevoelens bekeken. "Wauw, gebeurt dit echt?", zegt een 70 jaar oude activist die ooit werd vastgehouden en zwaar gemarteld tijdens de heerschappij van de oudere Marcos. "Voor slachtoffers zoals ik is dit een nachtmerrie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl