Gaswinningslocatie van de NAM in Muntendam
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Vijlbrief dient claim in tegen NAM voor 190 miljoen euro

Het Rijk spant een juridische procedure aan tegen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) omdat het bedrijf volgens de Staat nog 190 miljoen euro moet betalen. Het gaat om geld voor de afhandeling van schade en de versterking van huizen in het aardbevingsgebied in Groningen.

Sinds 2020 heeft het ministerie van Economische Zaken ruim 560 miljoen euro bij de NAM in rekening gebracht. De NAM heeft een derde daarvan dus nog altijd niet betaald, schrijft staatssecretaris Hans Vijlbrief in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Vijlbrief is de NAM gesommeerd het geld te betalen. "Het is onacceptabel dat NAM via deze weg de verantwoordelijkheid voor de situatie in Groningen probeert te ontlopen. Ik zal dan ook overgaan tot juridische stappen om NAM tot volledige betaling van de rekeningen te dwingen", aldus Vijlbrief.

De NAM was zelf al twee arbitragezaken gestart, dus het gaat volgens RTV Noord om een zogeheten tegenclaim. In de claim wordt geëist dat de NAM alle openstaande facturen betaalt inclusief wettelijke rente.

Juridisch steekspel

De NAM vindt dat ze te veel moet betalen aan de versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied. Het bedrijf wil niet opdraaien voor de hele rekening van de hersteloperatie. De NAM stelt dat er meer schade wordt geclaimd dan waar het bedrijf aansprakelijk voor is.

Het ministerie van Economische Zaken hield er vorig jaar al rekening mee dat het geschil met de NAM zou uitmonden in een juridisch steekspel. "Het kabinet bereidt zich daarop voor en zal daarbij geen juridische middelen onbenut laten", schreef toenmalig demissionair minister Van t' Wout aan de Tweede Kamer.

Advertentie via Ster.nl