NOS NieuwsAangepast

'Geen 500 euro extra voor lage en middeninkomens'

Het kabinet ziet dit jaar af van een extra bedrag van 500 euro voor de lage en middeninkomens. Dat melden GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer.

De reden van het kabinet om de wens van PvdA en GroenLinks niet in te willigen, is volgens die twee partijen dat zo'n regeling en het bereiken van de juiste burgers moeilijk uitvoerbaar zijn. Ook zou het om een te groot bedrag gaan waardoor de staatsschuld verder oploopt.

De linkse oppositiepartijen stelden tijdens het Kamerdebat over de Voorjaarsnota voor om mensen die nu ook al zorgtoeslag krijgen, een 'najaarstoeslag' van 500 euro te geven.

Betaalbaar

Premier Rutte zei ernaar te willen kijken, maar wees erop dat zo'n toeslag technisch ingewikkeld is en het wel betaalbaar moet zijn. GroenLinks en de PvdA dachten aan een heffing voor bedrijven die het juist beter doen door de oorlog in Oekraïne en de stijgende prijzen.

Het kabinet nam eerder koopkrachtmaatregelen die 6 miljard euro kosten. Zo krijgen de laagste inkomens eenmalig 800 euro extra voor hun hoge energierekening en zijn de accijnzen op brandstof verlaagd. Ook gaat het minimumloon omhoog en daaraan gekoppeld de AOW.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl