NOS NieuwsAangepast

Nederland en Duitsland leveren zes extra pantserhouwitsers aan Oekraïne

Nederland en Duitsland gaan elk nog drie pantserhouwitsers aan Oekraïne leveren. Dat zeggen defensieminister Ollongren en haar Duitse collega Lambrecht in Madrid, waar de NAVO bijeen is.

De zes komen bovenop de twaalf die de twee landen al hadden toegezegd, en waar ze Oekraïners voor getraind hebben, zegt Ollongren. Kiev had om het zware geschut gevraagd, omdat het Oekraïense leger zegt behoefte te hebben aan achttien pantserhouwitsers. Daarmee hebben ze meer vuurkracht en kunnen ze meer verschillende grondtroepen tegelijkertijd ondersteunen.

"Oekraïne moet echt weten dat we ze helpen, dat ze op ons kunnen rekenen. Als ze zeggen wat ze nodig hebben, doen we ons uiterste best", aldus minister Ollongren.

Nu de pantserhouwitsers naar Oekraïne gaan, moet de Nederlandse voorraad worden aangevuld. De schenking heeft namelijk consequenties voor de operationele gereedheid van de Nederlandse krijgsmacht, aldus Ollongren.

"Ze staan niet in grote hoeveelheden in de schuur. Ook voor ons zijn het schaarse middelen." Maar op dit moment is het het belangrijkste dat Oekraïne ze kan gebruiken tegen de Russische agressie, zegt de minister.

Eind april zegde Nederland al vijf pantserhouwitsers toe, die inmiddels zijn aangekomen in Oekraïne. Na de acht die Nederland in totaal aan Oekraïne geeft, heeft de Nederlandse landmacht er nog 46 over. Een deel daarvan is nodig om de vuurkracht op land te versterken, een deel om militairen mee te trainen en om te testen, een deel geldt als reservematerieel.

Defensieministers Lambrecht (Duitsland) en Ollongren

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl