Het is niet duidelijk of het bijvoorbeeld gaat om dit type drone, archieffoto
NOS NieuwsAangepast

Nederland levert ook drones aan Oekraïne, per ongeluk bekend geworden

Defensie heeft naast allerlei ander militair materieel ook drones geleverd aan Oekraïne. Die informatie is 'per abuis' in de Voorjaarsnota gekomen, meldt minister Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat overigens niet om bewapende drones; daar beschikt het Nederlandse leger nog niet over.

De NAVO verzocht lidstaten eerder al om zeer terughoudend te zijn met het delen van informatie over militaire steun aan Oekraïne. Het kabinet wilde de levering van drones daarom niet openbaar maken, maar om onduidelijk redenen is de informatie toch in de Voorjaarsnota opgenomen.

Ruim 130 miljoen euro steun

Bovendien stond in die nota ook een onjuist bedrag genoemd. Defensie meldde in de Voorjaarsnota dat er op dat moment voor 73 miljoen euro aan militaire goederen, drones en veldhospitalen was geleverd. Een woordvoerder van Defensie zegt tegen de NOS dat dit om een "oud bedrag" ging.

Halverwege mei, toen de Voorjaarsnota werd verstuurd, was er al voor 102 miljoen euro aan militaire steun naar Oekraïne gestuurd. Ollongren schrijft nu dat Nederland voor ruim 130,4 miljoen euro aan materiële steun heeft geleverd.

Defensie kan geen aanvullende informatie geven over welke drones er naar Oekraïne zijn gestuurd, en hoeveel. Vermoedelijk gaat het om verkenningsdrones.

Pantserhouwitser-training 'in volle gang'

Ook over de vijf pantserhouwitsers die Nederland heeft toegezegd aan Oekraïne is de afgelopen tijd meer bekend geworden. Deze mobiele artilleriekanonnen, met een bereik oplopend tot 50 kilometer, zijn nog niet onderweg naar het slagveld.

Oekraïense militairen krijgen op dit moment in Duitsland training om de pantserhouwitsers te bedienen. Wanneer dit traject is afgerond en de bepantserde voertuigen naar Oekraïne gaan, kon Ollongren gisteren in de Kamer nog niet zeggen. Wel zei ze dat de training goed verloopt.

Al bij de aankondiging dat Nederland pantserhouwitsers ging sturen, werd expliciet gezegd dat het even zou duren voordat ze goed en wel konden worden ingezet. Het zijn geavanceerde wapens en er komt veel meer bij kijken dan alleen leren mikken en schieten.

Zwaardere wapens

Sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne is het Westen stapsgewijs zwaardere wapens aan Kiev gaan leveren. Nederland stuurde in het begin scherfvesten, helmen en scherpschuttersgeweren. De pantserhouwitsers zijn voor zover bekend de zwaarste wapens die Nederland Oekraïne heeft toegezegd.

De afgelopen tijd wordt op verzoek van de NAVO veel minder bekendgemaakt over welke militaire steun lidstaten toezeggen of sturen. Enerzijds om het risico op verdere escalatie van het conflict te verkleinen. Anderzijds om Rusland minder inzicht te geven in welke steun Kiev precies krijgt.

Bommen aan consumentendrones

Eerder deze week meldde de NOS dat Oekraïense strijdgroepen consumentendrones inzetten om het Russische leger aan te vallen. Antitankgranaten worden aan deze onbemande drones bevestigd en vervolgens op legereenheden gegooid. Door deze acties te filmen en online te publiceren weten Oekraïense verzetsgroepen nieuwe geldschieters aan te trekken om hun strijd te financieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl