NOS SportAangepast

'Lucky loser' Pattinama-Kerkhove door naar tweede ronde Wimbledon, Rus sneuvelt

'Lucky loser' Pattinama-Kerkhove door naar tweede ronde Wimbledon

Lesley Pattinama-Kerkhove is tot de tweede ronde van het grastoernooi van Wimbledon doorgedrongen door de Britse Sonay Kartal te verslaan: 6-4, 3-6, 6-1. De 30-jarige nummer 138 van de wereld, die in het kwalificatietoernooi was blijven steken, kreeg in de ochtenduren te horen dat ze vanwege een rugblessure van Danka Kovinic als 'lucky loser' alsnog mee mocht doen.

Een paar uur later stond ze tegenover Kartal (WTA-226). Pattinama heerste in de rally, maar wist vooral op haar eigen opslag niet altijd de foutenlast in toom te houden. In de eerste twee sets kwam ze al snel een break achter en in de tweede mondde dat ook uit in setverlies. In de derde set was ze echter superieur en pakte ze de winst.

Vorig jaar ook in tweede ronde

Vorig jaar overleefde Pattinama-Kerkhove ook de eerste ronde van het prestigieuze grastoernooi in Londen, waarna een ronde verder de mondiale topper Garbiñe Muguruza te sterk was.

De overwinning is niet alleen een sportieve opsteker voor de Nederlandse. Door het bereiken van de tweede ronde is ze nu ook al verzekerd van 90.000 euro aan prijzengeld. Om haar inkomsten verder op te krikken zal ze voor een daverende verrassing moeten zorgen: haar tegenstander in de volgende ronde is Iga Swiatek, de Poolse nummer één van de wereld.

De 21-jarige Poolse boekte in de eerste ronde tegen Jana Fett haar 36ste zege op rij .In set twee kreeg de Kroatische liefst vijf kansen op een dubbele break voorsprong, maar Swiatek won alsnog met 6-0, 6-3.

Rus al uitgeschakeld

Voordat Pattinama-Kerkhove aantrad, bleef Arantxa Rus steken in de eerste ronde van het toernooi. De Nederlandse (WTA-86) was met 1-6, 4-6 kansloos tegen de Amerikaanse Catherine Harrison.

De 28-jarige Harrison, nummer 262 op de wereldranglijst, stond nog nooit binnen de top-200 en kwam niet eerder in actie op een grandslamtoernooi. Dit keer wist ze echter zonder setverlies de kwalificatie door te komen.

Rus haalde in 2012 de derde ronde op Wimbledon, maar speelt niet haar beste tennis op gras. Harrison startte sterk en had in een mum van tijd de eerste set te pakken. De Amerikaanse maakte in de tweede set meer fouten, maar Rus kon daar niet genoeg van profiteren.

Halep in twee sets door

Simona Halep, in 2019 winnaar van Wimbledon, bereikte de tweede ronde ten koste van de Tsjechische Karolina Muchova. Halep won met 6-3, 6-2.

De verliezend finaliste van Roland Garros, Cori Gauff, bereikte de tweede ronde door in drie sets te winnen van Elena-Gabriela Ruse uit Roemenië. Gauff kwam in 2019 en 2021 niet verder dan de vierde ronde in Londen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl