NOS SportAangepast

Van Rijthoven en Griekspoor bereiken tweede ronde op Wimbledon

Van Rijthoven en Griekspoor bereiken tweede ronde op Wimbledon

Tim van Rijthoven en Tallon Griekspoor zijn er beiden in geslaagd de tweede ronde op Wimbledon te bereiken. De met een wildcard tot het toernooi toegelaten Van Rijthoven rekende overtuigend af met de Argentijn Federico Delbonis: 7-6 (7), 6-1, 6-2.

Griekspoor, de nummer 53 van de wereld, moest de eerste set nog aan de Italiaan Fabio Fognini laten, maar kwam daarna niet meer in grote problemen: 5-7, 7-5, 6-3, 6-4.

Sprookje duurt voort voor Van Rijthoven

Twee weken geleden verbaasde Van Rijthoven vriend en vijand door op het gras van Rosmalen achtereenvolgens de wereldtoppers Taylor Fritz, Félix Auger-Aliassime en in de finale Daniil Medvedev te verslaan.

Met de eerste ATP-titel van zijn carrière kwam niet alleen een reuzesprong van plaats 206 naar 105 op de wereldranglijst, de 25-jarige Van Rijthoven werd ook beloond met een wildcard voor Wimbledon.

ANP
Tim van Rijthoven kust het gras in Rosmalen na het behalen van de toernooizege

Aan het begin van de wedstrijd waren beide spelers nog aan elkaar gewaagd. Van Rijthoven had even nodig om de zenuwen van zich af te spelen. Zo maakte hij in de tiebreak een dubbele fout op zijn eerste setpoint. Even later sloeg hij alsnog toe.

In de tweede set kostte het Van Rijthoven weinig moeite de Argentijn van zich af te slaan en in minder dan een half uur stond er 6-1 op het scorebord. Het wedstrijdbeeld veranderde nauwelijks in de derde set. Van Rijthoven hield het initiatief in de rally's en gaf Delbonis geen kans zich terug te knokken in de wedstrijd.

In de tweede ronde speelt Van Rijthoven tegen de winnaar van het duel tussen Reilly Opelka, de nummer achttien van de wereld, en Carlos Taberner (98ste).

Griekspoor nu tegen Alcaraz

Griekspoor treft in zijn tweederondepartij de nummer vijf van de plaatsingslijst, Carlos Alcaraz uit Spanje. Alcaraz had vijf sets nodig om zich te ontdoen van de Duitser Jan-Lennard Struff.

Fognini is in het derde grandslamtoernooi van het jaar voor de derde keer door een Nederlander uitgeschakeld. Op de Australian Open was Griekspoor hem ook al de baas en op Roland Garros was Botic van de Zandschulp te sterk voor de Italiaanse nummer 63 van de wereld.

Griekspoor, die vorig jaar bij zijn debuut in Londen verloor, had de voorbije weken behoorlijk goed gespeeld op gras. Zijn opponent werkte pas zijn eerste graspartij van het jaar af en hoewel de 35-jarige Fognini ervarener is, kwam hij op de belangrijke momenten tekort. Griekspoor benutte vier van zijn zes breekpunten, Fognini slechts twee van vijf.

Na het duel toonde Griekspoor zich opgetogen over de huidige staat van het Nederlandse tennis. "Ik zei voor het toernooi toevallig dat weinig mensen dit een jaar geleden hadden gedacht, toen Botic en ik nog rond plek 150 of 160 stonden."

"Het lijkt bijna normaal te worden. Maar Botic is als 21e geplaatst en er mag best weleens bij stilgestaan worden hoe knap dat is. Er zijn weinig jongens die zo snel zo hard gaan, behalve de uitzonderlijke talenten als Carlos Alcaraz en Jannik Sinner."

Botic van de Zandschulp en Arantxa Rus spelen dinsdag hun eersterondepartij. Van de Zandschulp staat tegenover de ervaren Feliciano López, Rus speelt tegen Catherine Harrison.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl