In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Een dode en negen gewonden door windhoos Zierikzee

Door een windhoos is in Zierikzee één dode gevallen en zijn negen mensen gewond geraakt. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland bekendgemaakt. Het dodelijke slachtoffer is een 73-jarige vrouw uit Wassenaar.

Aanvankelijk zei de burgemeester van Schouwen-Duiveland, waar Zierikzee onderdeel van is, dat er zeven gewonden waren. 's Avonds werd dit aantal bijgesteld naar negen. Acht gewonden konden ter plaatse worden behandeld, één persoon moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Een windhoos liet aan het begin van de middag in en rond de Zeeuwse plaats een spoor van vernieling na. De wind rukte dakpannen van een kerk, trampolines uit tuinen en boompjes uit de grond. Bij minimaal vier woningen is het dak eraf gewaaid en van ten minste één woning stortte een gevel in.

Ravage in Zierikzee

Vanwege het noodweer werd een NL-Alert verzonden. De Veiligheidsregio Zeeland roept mensen die niet in het gebied wonen, weg te blijven.

De brandweer en gemeente onderzoeken momenteel welke woningen veilig genoeg zijn voor bewoners om naar terug te keren. Tien tot twintig huurhuizen hebben zo veel schade opgelopen dat ze tijdelijk onbewoonbaar zijn, vertelt de directeur van woningcorporatie Zeeuwland aan persbureau ANP. De gemeente zal zorgen voor opvang voor de bewoners.

Aan de Calandweg is van een hele rij huizen het dak afgewaaid. Volgens de woningcorporatie kon dat gebeuren omdat daar een renovatie aan de gang was.

Meerdere mensen stuurden beelden naar de NOS van de windhoos:

Grote windhoos trekt over Zierikzee

Volgens het KNMI is de windhoos waarschijnlijk begonnen als waterhoos boven de Oosterschelde. Omdat er veel vocht in de atmosfeer was kon de waterhoos snel groeien. Daarnaast was er waarschijnlijk sprake van windschering - meer wind boven in de atmosfeer dan dicht bij de grond - die de windhoos nog sterker maakte.

"Individuele windhozen zijn nooit te verwachten door meteorologen", zegt NOS-weerman Gerrit Hiemstra. "Wel kan verwacht worden dat er gunstige weersomstandigheden zijn voor eventuele windhozen, maar dat was nu niet het geval."

Een ooggetuige vertelt aan Omroep Zeeland over de windhoos: "Vreselijk. Ik stapte net de achtertuin binnen en keek omhoog en toen zag ik echt een tornado aankomen, daar zeg je u tegen. Toen dacht ik nog: wat moet ik doen, wat moet ik doen?"

"We zijn naar binnen gerend en zagen allemaal tuinspullen door de lucht gaan. Er is een plastic tuinstoel tegen onze auto aan gekomen, dus we hebben best wel flinke schade aan de auto. Onze trampoline vloog door de lucht. En we weten nog niet precies hoe ons dak erbij staat, maar er liggen in de straat heel veel daken af. Echt wel heel heftig."

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Advertentie via Ster.nl