NOS Sport

Waterpolosters naar kwartfinales WK dankzij uitstekend derde kwart tegen Canada

Nederlandse waterpolosters via Canada naar kwartfinales WK

De Nederlandse waterpolosters hebben bij de WK in Boedapest de laatste acht bereikt. In de tussenronde won Oranje dankzij een uitstekend derde kwart met 10-7 (1-2, 2-1, 6-2, 1-2) van Canada.

In de kwartfinales neemt Oranje het dinsdag op tegen Griekenland.

Canadees weerzien

Het was al de derde keer in korte tijd dat Nederland en Canada elkaar troffen op een groot mondiaal toernooi. Op de WK van 2019 stonden beide landen ook al tegenover elkaar in de tussenronde en ook toen was Nederland het sterkst, 5-4.

Op de Spelen van vorig jaar in Tokio, waar Oranje zesde werd en Canada zevende, won Nederland in de groepsfase met 16-12.

Waar de groepswedstrijden eerder deze week in het binnenbad werden afgewerkt, speelden Nederland en Canada in het buitenbad in Boedapest. Wellicht dat dat van invloed was, maar beide ploegen speelden wat wankel in het eerste kwart.

Nederland raakte twee keer de lat en Canada drie keer. Oranje was slordig in de passing, zette veel te weinig druk en wist pas vlak voor het einde van de periode voor het eerst te scoren.

Bekijk hieronder de reactie van bondscoach Evangelos Doudesis en speelsters Lola Moolhuijzen en Laura Aarts.

  • Doudesis: 'De sleutel tot deze prestatie lag in de verdediging'
  • Moolhuijzen: 'We hebben een goede kans tegen Griekenland'
  • Aarts: 'Het ging met vlagen moeizaam'

Ook in het tweede kwart waren de goals schaars; er werd matig geschoten en keepsters Laura Aarts en Jessica Gaudreault waren op dreef. Oranje kwam wel iets beter in zijn spel, al bleef het slordig van beide kanten.

Opeens gaat het lopen

Meteen na rust ging het opeens lopen bij Nederland, dat de stand binnen vijf minuten van 3-3 naar 8-3 tilde, onder meer dankzij een prachtige boogbal van de pas 17-jarige Lola Moolhuijzen. Ook Maxine Schaap scoorde met een boogbal en maakte er 9-4 van.

In het slotkwart verzuimde Oranje zijn kansen te benutten, terwijl Canada met een alles-of-niets-tactiek langzaam dichterbij sloop. Het was aan keepster Aarts, paal en lat te danken dat Oranje de overwinning niet uit handen gaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl