EPA
NOS Nieuws

Georgiërs de straat op voor aansluiting bij EU en vertrek premier

In Georgië hebben opnieuw tienduizenden mensen gedemonstreerd voor toetreding tot de Europese Unie. Ook eisten ze het vertrek van premier Garibasjwili; ze nemen het hem kwalijk dat Georgië nog geen status van kandidaat-EU-lid heeft gekregen.

Maandag gingen bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi ook al mensen de straat op voor een pro-EU-betoging. Dat was drie dagen voor de Europese top waarbij over de toetredingsverzoeken van Georgië, Oekraïne en Moldavië zou worden beslist.

Georgië werd bij de top in de wacht gezet en kreeg alleen 'uitzicht op het kandidaat-lidmaatschap'; eerst moet aan voorwaarden worden voldaan. Oekraïne en Moldavië kregen wel de status van kandidaat-lid.

Premier Garibasjwili heeft in de ogen van de demonstranten te weinig gedaan voor Georgisch succes in Brussel. Een overgangsregering moet volgens hen zorgen dat zo snel mogelijk aan de voorwaarden voor toetreding wordt voldaan.

Als de premier de eis om af te treden negeert, trekken de demonstranten volgende week zondag opnieuw naar het parlementsgebouw in Tbilisi voor een massabetoging.

Georgië had in maart de aanvraag voor het EU-lidmaatschap ingediend. Garibasjwili sprak toen van een mijlpaal voor de Europese integratie van zijn land.

In reactie op het besluit uit Brussel zei de premier nu dat er Europees perspectief is voor Georgië. Hij sprak ook van een welverdiende prestatie en zei dat zijn regering aan de slag gaat met de voorwaarden die de EU heeft gesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl